Više od 40 odsto građana ima pozitivan stav prema tužilaštvu

Rad v.d. VDT-a Maje Jovanović podržava 35 odsto ispitanika, dok njih 44,1 odsto podržava rad GST-a Vladimira Novovića

4964 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 40 odsto građana ima pozitivan stav prema Državnom tužilaštvu i vjeruje toj instituciji, pokazalo je najnovije istraživanje agencija Damar.

Istraživanje “Percepcija Državnog tužilaštva u Crnoj Gori”, koje je naručila Misija OEBS, pokazalo je da nešto manje od polovine građana 44,5 odsto, uglavnom ima pozitivan opšti stav o Državnom tužilaštvu.

“Čak 39 odsto nema definisan opšti stav o Državnom tužilaštvu. Interesantno je da u populaciji mladih (18-25 godina) više od polovine ispitanika nema definisan stav o Državnom tužilaštvu Crne Gore”, kaže se u saopštenju OEBS-a.

Navodi se da je u posljednjih 12 mjeseci 41,3 odsto ispitanika primijetilo uglavnom promjene nabolje u radu Državnog tužilaštva, dok 59,8 odsto smatra da je ta institucija generalno efikasna u radu.

Rezultati istraživanja pokazuju da 35 odsto ispitanika podržava rad vršiteljke dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maje Jovanović, dok je 44,1 odsto istaklo da podržava rad glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Kada ispitanici smatraju da Državno tužilaštvo nije dovoljno efikasno, kao razloge najčešće navode korupciju u državi (87,6 odsto) i strah od kriminalnih organizacija (82,3 odsto).

Predstavljajući rezultate, direktor razvoja u agenciji Damar Miloš Vukanović naveo je da kao jedna od ključnih institucija u procesu reforme pravosudnog sistema, Državno tužilaštvo prolazi kroz dinamičan period organizacione reforme.

Državno tužilaštvo je, kako je naveo, u kontinuitetu u središtu interesovanja domaće i međunarodne javnosti.

On je rekao da nešto manje od polovine ispitanika, 46,4 odsto, smatra da se Državno tužilaštvo uglavnom uspješno bori sa korupcijom.

“Dok 42,9 odsto ispitanika smatra da se tužilaštvo ne bori uspješno protiv korupcije. Istraživanje dalje pokazuje da informacije o Državnom tužilaštvu građani uglavnom dobijaju putem televizije i internet portala“, kazao je Vukanović.

Zamjenica šefice Misije Siv-Katrine Leirtroe rekla je da Misija vjeruje da će istraživanje javnog mnjenja podržati Vrhovno državno tužilaštvo da unaprijedi svoju komunikaciju sa građanima.

„Da bi se izgradilo povjerenje kod građana, ključno je da Državno tužilaštvo efikasno komunicira sa javnošću o svom radu i konkretnim aktivnostima koje preduzima“, kazala je Leirtroe.

Ona je dodala da će Misija nastaviti da pruža podršku Državnom tužilaštvu i naredne godine.

V.d. VDT-a Maja Jovanović zahvalila se na kontinuiranoj podršci koju državno-tužilačka organizacija dobija od Misije OEBS-a prilikom realizacije istraživanja i drugih konkretnih aktivnosti.

„Raduje činjenica da je preko 40 odsto ispitanika primijetilo promjene nabolje u radu Državnog tužilaštva u posljednjih 12 mjeseci i da skoro polovina građana uglavnom ima pozitivan opšti stav kada je riječ o Državnom tužilaštvu”, rekla je Jovanović.

Ona je kazala da će nastojati da radom i konkretnim rezultatima doprinesu da podaci u narednim istraživanjima budu još bolji od ovogodišnjih.

Misija, kako se dodaje u saopštenju, sarađuje sa kancelarijom VDT-a od 2015. godine.

Pored podrške istraživanju o percepciji javnosti o Vrhovnom državnom tužilaštvu, pomogla je i u izradi i implementaciji prve komunikacione strategije, kao i u produkciji TV serijala „Upoznajte tužilaštvo“.

U istraživanju, koje je sprovedeno u septembru, učestovalo je hiljadu građana.

Bonus video: