Djeca ispaštaju zbog probijenih rokova

Mijušković ukazuje da kasne konkursi za finansiranje NVO koje pružaju usluge maloljetnicima sa smetnjama u razvoju

3675 pregleda 0 komentar(a)
Mijušković, Foto: Skupština/I.Šljivančanin
Mijušković, Foto: Skupština/I.Šljivančanin

Zbog kašnjenja više ministarstava sa raspisivanjem konkursa, bila je dovedena u pitanje održivost nevladinih organizacija koje pružaju usluge djeci sa smetnjama u razvoju i licima sa invaliditetom.

To, pored ostalog, stoji u ukazivanju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

”Nesporno je da se u konkretnom slučaju radi o finansiranju projekata koji doprinose poboljšanju života u zajednici djeci sa smetnjama u razvoju u različitim karajevima Crne Gore. Takođe, projektne aktivnosti treba da sprovedu NVO – udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju koja su svojim dosadašnjim djelovanjem dala veliki doprinos zaštiti djece sa smetnjama u razvoju”, piše u dokumentu zamjenice zaštitnika Snežane Mijušković.

Instituciji Zaštitnika obratio se Savez udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama i teškoćama u razvoju “Naša inicijativa” u vezi s objavljivanjem konkursa za raspodjelu sredstava za podršku projektima NVO. U obraćanju se navodi, između ostalog, da pojedina ministarstava nisu raspisivala konkurs za raspodjelu sredstava NVO, iako je rok za raspisivanje konkursa bio 1. mart.

Četiri tadašnja resora su ovom dijelu trebalo da raspodijele malo više od milion eura – Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava 460.000, Ministarstvo unutrašnjih poslova 40.000, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja 430.000 i Ministarstvo kapitalnih investicija 80.000 eura.

U obraćanju stoji da je MKI odluku o raspodjeli donijelo u drugoj polovini jula, a da nisu upoznati da je MUP raspisivao konkurs i vršio raspodjelu sredstava u ovom dijelu.

”Naša inicijativa” i 20 lokalnih roditeljskih udruženja iz 17 gradova koji se nalaze u sastavu ovog saveza su posebno zainteresovani za raspisivanje konkursa Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstva za ljudska i manjinska prava (MLJMP), jer one imaju na raspolaganju najveći dio ovih sredstava – 890.000 eura.

Takođe se ističe da su višemjesečnim kašnjenjem konkursa oko 90 odsto organizacija iz Saveza dovedene u situaciju da ne mogu raditi niti pružati podršku svom članstvu, da se takva situacija ponavlja godinama, što, ističe se, predstavlja neodgovorno ponašanje i kršenje propisa na štetu lica sa invaliditetom i djece.

Smatraju da su nepostupanjem ministarstava povrijeđena prava i iznevjerena očekivanja lica sa invaliditetom i djece sa smetnjama u razvoju.

”U konkretnom slučaju, potencijalni korisnici usluga koje pružaju organizacije koje se finansiraju putem tih projekata – djeca sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom, dovedena su u situaciju nesigurnosti i neizvjesnosti kada je riječ o nastavku korišćenja usluga”, navodi se u ukazivanju koje potpisuje Mijušković.

Zapaža se da je u međuvremenu, u oktobru, MLJMP, objavio konkurse na svom zvaničnom sajtu.

Međutim, MRSS je tek u oktobru objavio javne pozive za predlaganje predstavnika u komisije za raspodjelu sredstava.

U izjašnjenju Ministarstva ljudskih i manjinskih prava se, između ostalog, kašnjenje pravdalo sajber napadima, a iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su kazali da su osim sajber napada imali i problem zbog rekonstrukcije Vlade, odnosno razdvajanja dotadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja na dva zasebna resora.

Prethodne godine, kao i 2020. godine, jedan od razloga kašnjenja u raspisivanju javnog konkursa, bio je period epidemije koronavirusa i postojanja određenih mjera radi sprečavanja širenja zaraze.

Mijušković navodi da razumije činjenice da je u međuvremenu došlo do reorganizacije resora socijalnog staranja, kao i da se u avgustu dogodio sajber napad na informacioni sistem državnih organa. Međutim, takođe cijeni da su radnje propisane Zakonom o NVO trebale započeti nekoliko mjeseci ranije jer je konkurs morao biti objavljen do 1. marta.

Svakim daljim prolongiranjem konkursa djeca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice, koje su do sada koristile različite usluge djelovanjem ovih NVO, mogle bi ostati uskraćene za podršku koju su dobijali, navodi Mijušković, ukazujući da ministarstva ubuduće moraju poštovati Zakon i objavljivati ih do 1. marta.

Bonus video: