Bolnica u Brezoviku dobila donaciju od 100 knjiga, među njima i knjige Rada Šerbedžije

„U zdravom tijelu, biće i zdrav duh, a knjiga je duševna hrana koja će braniti i sladiti i naše tijelo“, zapisao je u posveti Šerbedžija i uručio knjigu direktoru bolnice u Brezoviku, Predragu Pejoviću

10501 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Biblioteka Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kraj Nikšića, bogatija je za stotinu novih naslova, poklon izdavačke kuće „Nova knjiga“, a među njima su i knjige glumca, muzičara i književnika Rada Šerbedžije, „Poslije kiše“ i „ Do posljednjeg daha“.

„U zdravom tijelu, biće i zdrav duh, a knjiga je duševna hrana koja će braniti i sladiti i naše tijelo“, zapisao je u posveti Šerbedžija i uručio knjigu direktoru bolnice u Brezoviku, Predragu Pejoviću.

Kako je kazao Šerbedžija, koji je posjetio bolnicu u Brezoviku, knjiga je jedna od najvažnijih stvari koja govori o nama, sve od praistorije do današnjih vremena.

foto: Svetlana Mandić

„Knjiga je nešto što nam je potrebno – kao i teatar, film, i svaka umjetnost. Naravno da je zdravlje nešto što je najvažnija stvar, a zdravlje i bolnice su ogledalo društva, tako da mi je drago da mogu da čestitam na ovako uspješnom vođenju bolnice i dobrim rezultatima. Čuo sam da ste bili heroji u ovom vremenu pandemije. To je zaista velika stvar i čestitam vam na svim uspjesima“, kazao je poznati glumac.

foto: Svetlana Mandić

Direktor bolnice se zahvalio i za sve ono što je poznati Šerbedžija uradio „prije i poslije kiše“.

Direktor „Nove knjige“ Predrag Uljarević kazao je da je biblioteka u Brezoviku pravo mjesto za knjige koje su donirali, kao i da je riječ o naslovima kako domaćih, regionalnih, tako i svjetski poznatih autora, a među njima je i Nobelovaca.

Predsjednik Opštine, Marko Kovačević, istakao je da su dejstva knjiga velika i da treba znati čitati knjige.

„Mi smo svi učili kako poeziju ili neke druge stvari govori Rade Šerbedžija. Kroz to smo se učili životu i znali šta je ono šta treba u knjigama naglasiti, da bi onda znali šta je ono bitno da naglasimo u našim životima, društvu, zajednicu, i da je tako obogatimo i oplemenimo“, kazao je Kovačević.

foto: Svetlana Mandić

Jelena Krsmanović, ispred „Nove knjige“, istakla je da su knjige uvijek i svuda bitne, samim tim i u bolnicama gdje pacijenti duže borave.

„Vrlo je lijepo da imaju u ponudi dobre knjige koje mogu da koriste dok se liječe, a kad se izliječe veliki broj njih je nastavio da piše i stvara. Bilo je ovdje kroz istoriju Brezovika, dosta pisaca, akademika, intelektualaca različith struka koji su ozdravili i nastavili svoj umjetnički, naučni i duhovni rad odavde“, kazala je Krsmanović.

foto: Svetlana Mandić

Jedan od najpoznatijih pacijenata bolnice u Brezoviku je i čuveni pjesnik Vitomir Vito Nikolić koji je i napisao pjesmu "Te topole brezovačke".

„Pozvala bih i ostale ustanove da razmišljaju na taj način, jer je jako bitno da se zna da se čita“, poručila je Krsmanović.

Šerbedžija je od direktora Bolnice u Brezoviku dobio zahvalnicu, a od Kovačevića prigodan poklon.

Bonus video: