UCG uz sedam evropskih univerziteta: U Briselu predstavljen kao novi član mreže ULISEUS

"Ova saradnja ponudiće studentima i akademskom osoblju poboljšane mogućnosti za umrežavanje unutar Evrope, kao i za učešće u interdisciplinarnim istraživačkim projektima", rekao je rektor Božović

1441 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Univerzitet Crne Gore (UCG) saopštio je kako je kao novi član mreže evropskih univerziteta ULISEUS (ULYSSEUS) predstavljen na svečanom sastanku u Briselu.

Iz UCG dodaju da je sastanak okupio predstavnike Evropske komisije, visokoškolskih institucija i ULISEUS mreže.

"Kao novi član ove mreže, uz prestižna imena sedam evropskih univerziteta, UCG će učestvovati u dostavljanju predloga projekta na sljedećem pozivu Erasmus plus programa 2023. za mreže evropskih univerziteta", navode iz UCG.

Dodaju da je na svečanom sastanku, rektor UCG Vladimir Božović predstavio Univerzitet kao najstariju i najsveobuhvatniju visokoškolsku instituciju koja je ujedno i središte naučnoistraživačkog, kulturno-umjetničkog i inovativnog stvaralaštva u Crnoj Gori.

"Očekujemo da će učlanjenje u prestižnu mrežu evropskih univerziteta pojačati međunarodnu konkurentnost i unaprijediti istraživački profil Univerziteta Crne Gore, koji je prepoznat u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, a i šire", rekao je Božović.

Ova saradnja, kako je istakao, ponudiće studentima i akademskom osoblju poboljšane mogućnosti za umrežavanje unutar Evrope, kao i za učešće u interdisciplinarnim istraživačkim projektima.

Pored Univerziteta Crne Gore, na svečanom sastanku, kao novi član predstavljen je i Univerzitet Minster iz Njemačke.

"ULISEUS mreža jedan je od konzorcijuma evropskih univerziteta koje je podržala Evropska komisija u težnji da umreženi, postanu univerziteti budućnosti. ULISEUS mrežu predvodi Univerzitet u Sevilji, a mrežu čine i prestižni evropski univerziteti: Univerzitet u Đenovi (Italija), Univerzitet Azurna obala (Francuska), Tehnički univerzitet u Košicama (Slovačka), MCI preduzetnička škola (Austrija) i Univerzitet primijenjenih nauka Haga-Helia (Finska)", objavili su iz UCG.

Objasnili su da će mreža omogućiti implementaciju međunarodnih istraživačkih i inovativnih projekata od velikog uticaja, veću mobilnost studenata, te realizaciju zajedničkih diploma i stažiranja u preduzećima.

"Rektor Univerziteta u Sevilji Migel Anhel Kastro pozdravio je nove članove ukazujući da oni ispunjavaju nadanja i očekivanja mreže te da je sljedeći korak konsolidovanje programa i aktivnosti. Tokom boravka u Briselu, delegacija Univerziteta Crne Gore je učestvovala i na dva okrugla stola, na teme: Evropska strategija za univerzitete i Evropska nova agenda za inovacije: doprinos inicijative Evropski univerziteti i Uloga univerziteta u regionalnim inovacijskim ekosistemima", zaključuje UCG u saopštenju.

Bonus video: