UCG zvanično dio Evropskog koledža za bezbjednost i odbranu

Status punopravnog člana u ESDC-u mogu steći samo ustanove iz država članica EU, tako da je UCG aplicirao za pridruženo članstvo na sjednici Izvršnog akademskog odbora održanoj 7. septembra u Briselu

3526 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Oficijelnim dostavljanjem pisma dobrodošlice rektoru prof. dr Vladimiru Božoviću, od strane Holger Osterriedera, šefa Evropskog koledža za bezbjednost i odbranu (ESDC), Univerzitet Crne Gore je zvanično postao prva ustanova visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, u sastavu ove prestižne mreže.

ESDC, navodi se u saopštenju UCG, je osnovan 2005. godine u Briselu, kao krovna institucija za unifikaciju i obezbjeđenje obrazovanja na strateškom nivou iz oblasti zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske Unije.

"ESDC je organizovan kao mreža koja okuplja naučnoistraživačke institucije, civilne i vojne institute, fakultete, akademije, univerzitete, ministarstva država članica EU, stalna predstavništva, kao i druge ovlašćene institucije unutar EU koje se bave pitanjima bezbjednosti i odbrane. Koledž je povezan sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS) sa samostalnim pravnim statusom, koja operiše pod političkim vođstvom visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije i blisko sarađuje sa ministarstvima spoljnih poslova i odbrane država članica Evropske unije (EU), kao i sa institucijama EU kao što su Evropska komisija, Evropski savjet i Evropski parlament".

Status punopravnog člana u ESDC-u mogu steći samo ustanove iz država članica EU, tako da je UCG aplicirao za pridruženo članstvo, zajedno sa Univerzitetom Njujork na sjednici Izvršnog akademskog odbora održanoj 7. septembra u Briselu.

Tom prilikom je, navode, saradnica na Pravnom fakultetu dr Andreja Mihailović predstavila dostignuća koja je UCG u prethodnom periodu ostvario na polju informacione bezbjednosti.

Nakon sprovedene evaluacione procedure, Upravni odbor ESDC-a je pozitivno ocijenio aplikaciju i donio odluku da UCG posjeduje relevantnu ekspertizu kojom može aktivno doprinijeti razvoju edukacija i istraživanja iz oblasti zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU.

"Kao pridruženom članu, ESDC će UCG-u obezbjeđivati stručnu i finansijsku podršku u sprovođenju istraživanja, organizaciji edukativnih aktivnosti, kao i organizaciji konferencija i događaja kojim se promovišu primijenjena istraživanja na polju informacione bezbjednosti. Time je UCG ovlašćen da sprovodi treninge i izdaje certifikate po programima ESDC-a. Pored toga, UCG će imati otvoren pristup i sopstveni nalog na ESDC ILIAS platformi preko koje će moći da plasira e-learning sadržaje koji predstavljaju integralni dio ESDC-a treninga", piše u saoštenu.

Bonus video: