Budžet Eko fonda nije zavisio od te institucije

Boljević je rekao da je Eko fond otpočeo sa zapošljavanjem u junu 2020. godine, da je tada zaposleno devet osoba

4809 pregleda 0 komentar(a)
Vlada osnivač Eko fonda (ilustracija), Foto: Ivan Ivanović
Vlada osnivač Eko fonda (ilustracija), Foto: Ivan Ivanović

Realizacija finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fond) za 2022. zavisila je od datuma početka izdavanja rješenja za zagađivanje (eko naknade), te aktivnosti koje se odnose na aukciju CO2 kredita, saopštili su iz tog društva, čiji je osnivač Vlada Crne Gore.

”Odnos planiranog i realizovanog Finansijskog plana je posljedica činjenice da je proces izdavanja rješenja od strane Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) započet krajem novembra mjeseca 2022. godine, da su aktivnosti vezane za sprovođenje aukcije CO2 kredita u toku (kojima rukovodi Vlada), te da postoji vremensko nepoklapanje nastanka prihoda (momenat izdavanja rješenja) i realizovanja priliva od tih rješenja”, rekli su iz Eko fonda, čiji je izvršni direktor Draško Boljević.

Boljević je slično kazao i prije nekoliko dana, kada su “Vijesti” objavile tekst “Dvije vlade pojele plan za 7,5 miliona”.

”Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) izdaje rješenja obveznicima po osnovu naknada za stvaranje i deponovanje opasnog otpada, kao i naknada za ispuštanje zagađujućih materija u vazduhu. Izdavanje rješenja je otpočelo tek krajem novembra mjeseca, a priliv koji je Eko fond ostvario po tom osnovu iznosi 136.272,95 eura, dok je po osnovu rješenja izdatih u prethodnim poslovnim godinama naplaćen iznos od 9.885,65 eura (zaključno sa 15. 12. 2022). Napominjemo da je izdatim rješenjima obveznicima data mogućnost da obavezu izmire u 12 mjesečnih rata, pa će se iz tog razloga veći dio priliva ostvariti u narednoj poslovnoj godini (kad se uzme u obzir datum izdavanja rješenja)”, rekao je on tada.

Pozivajući se na podatke sa vebsajta (www.eko-fond.me) i finansijske izvještaje koji su javno dostupni na sajtu Uprave prihoda i carina, “Vijesti” su objavile da je u 2020. u tom društvu bilo pet zaposlenih, a da ih je u ovoj godini 15.

Boljević je rekao da je Eko fond otpočeo sa zapošljavanjem u junu 2020. godine, da je tada zaposleno devet osoba.

”Što je uticalo da prosječan broj zaposlenih za cijelu godinu bude pet. Trenutno je zaposleno 14 lica, od čega četiri lica na određeno vrijeme, što ukazuje da je broj stalno zaposlenih uvećan za jedno lice. Novo zapošljavanje je djelimično uslovljeno korišćenjem bolovanja od strane dvoje zaposlenih, a takođe i potrebnim angažovanjem određenih lica za realizaciju projektnih aktivnosti”, saopštili su iz Eko fonda.

”Vijesti” su u tekstu od 16. decembra ukazale da to društvo do 15. decembra nije ostvario planiranih 7,5 miliona eura po osnovu aukcije za prodaju emisionih kredita, jer Vlada nije raspisala javni poziv za tu aukciju. Boljević je pojasnio da se aukcija nije desila jer je 42. Vlada formirala jednu komisiju, u međuvremenu je formirana 43. Vlada i delegirani predstavnici za rad nove komisije.

U saopštenju dostavljenom juče, iz Eko fonda su naveli da se to društvo u toku prve godine rada (2020) bavilo uspostavljanjem rada institucije i kadrovskom formiranju, da su tokom 2021. iskorišćena sredstva u iznosu od 203.401 eura radi finansiranja korisnika po javnim konkursima za dodjelu sredstava za projekte iz oblasti “zelene energije” i zaštite životne sredine. Kazali su i da su, po konkursu od prije godinu, korisnicima u 2022. isplaćena sredstva u iznosu od 142.790 eura, da je na osnovu javnih konkursa u toku 2022. zaključno sa 15. decembrom, korisnicima isplaćeno još 168.603 eura.

”Što pokazuje izrazitu aktivnost Eko fonda u oblasti za koju je i osnovan, tokom 2022. Troškovi zarada u 2022, s druge strane, iako projektovani na iznos od 263.000 eura, ne predstavljaju jedinu rashodnu stavku Eko fonda, već je orijentacija ka finansiranju ili djelimičnom finansiranju projekata podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i zaštite životne sredine primarni fokus rada Eko fonda”, rekli su iz tog društva. Dodali su i da osobenost same djelatnosti i specifični normativni položaj tog društva “još ne dozvoljavaju da se kapacitet Eko fonda razvije do krajnjih konsekvenci”.

”Iako možemo reći da se tom cilju iz godine u godinu približavamo”, kazali su i dodali da je pokrenut i set aktivnosti na međunarodnom nivou, a da se realizacija tih aktivnosti tek očekuje.

Bonus video: