Adžić: Finansijska podrška za doprinos unapređenju sistema zaštite i spašavanja

"Oblast zaštite i spašavanja zauzima jednu od važnijih pozicija u radu Ministarstva unutrašnjih poslova", kazao je Adžić

2414 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Danas su u Ministarstvu unutrašnjih poslova potpisani ugovori sa dobitnicima sredstava iz Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje kojima je raspodijeljeno oko 94.776,71 eura.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je, kako je saopšteno, iskazao zadovoljstvo što su dobitnici pokazali da imaju viziju i spremnost da daju doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja. Istakao je da je raspodjela novca iz tog Fonda zakonsko rješenje koje pruža šansu svima da kroz kvalitetno osmišljene projekte unapređuju kapacitete za prevenciju i odgovor na prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe.

"Oblast zaštite i spašavanja zauzima jednu od važnijih pozicija u radu Ministarstva unutrašnjih poslova, a dužnost je svih nas da se odgovorno odnosimo prema prirodi i ličnim primjerom damo doprinos u smanjenju rizika od elementarnih i drugih nepogoda", kazao je Adžić, izrazivši zahvalnost svima koji su konkurisali za sredstva.

Dobitnicima je čestitao na kreativnosti i dobro osmišljenim projektima, naglasivši da će to biti biti korak naprijed za razvoj tog sistema i veću sigurnost građana. „Vjerujem da ćete sredstva iskoristiti na pravi način i da ćemo na kraju imati rezultat na koji ćemo obostrano biti ponosni“, poručio je on.

Iz MUP-a navode da je ove godine za 95.368,41 eura apliciralo 19 subjekata sistema zaštite i spašavanja. Podijeljeno je 94.776,71 eura, a 10 subjekata je je dobilo sredstva za realizaciju projekata.

Dobitnici sredstava za 2022. godinu su, na osnovu odluke Komisije za pripremu javnog konkursa za raspodjelu sredstava Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje i vrednovanje projekata za zaštitu i spašavanje: Opština Mojkovac - projekat Nabavka zaštitne opreme (odijela i kacige) za prilaz vatri za vatrogasce Službe zaštite i spašavanja; Javno preduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore - projekat Pravovremena prevencija šumskih požara u Nacionalnom parku "Prokletije"; Opština Žabljak - projekat Nabavka akumulatorskog spasilačkog alata sa pratećom opremom; Opština Berane – projekat Efikasniji sistem zaštite i spašavanja u Beranama; te Savez radio amatera Crne Gore - projekat Digitalizacija sistema radio-amaterskih komunikacija u Crnoj Gori i opremanje pokretnog centra veze.

Među dobitnicima sredstava su i: Dobrovoljno vatrogasno društvo “Brestice” Trubjela-Nikšić - projekat Opremljeno DVD (dobrovoljno vatrogasno društvo) spremno za akciju; Opština Plužine - projekat Kroz povećanu bezbjednost do zajedničkog cilja!; Opština Nikšić- projekat Nabavka intervencijske opreme za Službu zaštite i spašavanja opštine Nikšić; Opština Kotor - projekat Povećanje operativne sposobnosti Službe zaštite i spašavanja Kotor za reagovanje u slučaju spašavanja na moru, zemljotresa - spašavanja iz ruševina, gašenja strukturnih požara, spašavanja prilikom poplava i sličnih spasilačkih intervencija; Dobrovoljno vatrogasno društvo Krtoli - projekat Opremljenost DVD Krtoli i oprema/trening za prvu pomoć članova tri DVD društva.

Bonus video: