Sertifikat za ronioce na otvorenim vodama dobilo 20 nikšićkih vatrogasaca-spasilaca

"Građani Nikšića i Crne Gore imaju veliki oslonac u ovim hrabrim momcima kojih se uvijek sjetimo kada su u akciji, ali bi morali da se sjetimo njih svakog dana i da ih podržavamo i ohrabrimo da budu profesionalci“, poručio je direktor Regionalnog centra

2787 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki vatrogasci-spasioci prepoznati su po stručnosti, nesebičnosti i humanosti i da su uvijek spremni da uskoče i u vatru i u vodu. Sada je dobila i ekipu koja će pomoći i prilikom spasavanja na otvorenim vodama, jer je njih 20 uspješno završilo obuku, a sertifikate za ronioce na otvorenim vodama uručio im je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

"Zadovoljan sam što je naša Služba zaštite i spasavanja dobila jedan novi kvalitet i to je ono na čemu kao lokalna samouprava insistiramo – da u sve što radimo unesemo neku novu vrijednost. Vatrogasna jedinica je primjer kako treba djelovati u našem gradu i najmanje što možemo da uradimo je da vam olakšamo da taj posao koji radite, radite još bolje. Uvijek ste korak ispred svih nas i pratite situaciju na terenu“, kazao je Kovačević prilikom uručivanja sertifikata.

Komandir Službe, Slavko Tadić, rekao je da je ronilačka obuka, koja je obavljena na bazenu “Jadran” u Herceg Novom i na otvorenom moru u Bijeloj, plod dogovora Službe zaštite i spasavanja i Opštine Nikšić sa Regionalnim centrom za podmorno deminiranje.

“Osnovni zadatak nas vatrogasaca spasilaca je zaštita imovine i života naših građana. Svi dobro znate da je naša profesija veoma stresna i opasna i da naši vatrogasci -spasioci taj nivo stresa i te opasnosti pokušavaju i uspijevaju da anuliraju svakodnevnim obukama i novim specijalističkim znanjima koje stičemo. Sada imamo 20 obučenih vatrogasaca -spasilaca i za ronioce na otvorenim vodama što je svima nama za ponos”, rekao je Tadić.

Direktor Regionalnog centra, Vesko Mijajlović, kazao je da je imao priliku da se na više intervencija uvjeri u stručnost i humanost nikšićkih vatrogasaca. “Taj humani gen koji gaji Nikšić nastavak je jedne humanosti Gage Lučića koji je izgubio život u nabujaloj Morači da bi pomogao porodici koja je izgubila svog člana. U Nikšiću je ta humanost tradicija, a nikšićki ronioci su bili među najboljima u onoj Jugoslaviji, rame uz rame sa klubovima iz Splita i Ljubljane“, rekao je Mijajlović.

Kako je istakao, ronilački kadar je deficitaran svuda u svijetu i ponosan je što je Opština podržala jedan ovakav projekat, a Nikšić smogao snage da iznjedri jednu novu generaciju spasilaca ronioca, sposobnih da „uskaču i u vodu i u vatru da bi pomogli“.

Nada se da će oni biti primjer i za ostale opštine širom Crne Gore i da će sličnu obuku proći i vatrogasci iz drugih službi.

"Građani Nikšića i Crne Gore imaju veliki oslonac u ovim hrabrim momcima kojih se uvijek sjetimo kada su u akciji, ali bi morali da se sjetimo njih svakog dana i da ih podržavamo i ohrabrimo da budu profesionalci“, poručio je Mijajlović.

Naglasio je da su nikšićki vatrogasci tokom obuke pokazali volju, požrtvovanost, želju da dobiju znanje, i da je to samo početak puta, jer svi znaju da kada pomoć drugih nije moguća oni su tu.

Nažalost, nikšićki vatrogasci-spasioci zajedno sa roniocima iz Bijele i pripadnicima SAJ-a iz Podgorice već deseta dana pretražuju korito rijeka Bistrice i Zeta, tragajući na sugrađaninom N. Ž.

Nakon uručenja sertifikata jedan dio njih je otišao da nastavi za potragom za nestalim Nikšićaninom, dok je druga grupa otišla da gasi požar u kome, srećom, nije bilo stradalih.

Bonus video: