Posječena stabla u kolašinskoj park šumi

Razloge sječe nije bilo moguće zvanično dobiti, jer su iz “Bjanke” naveli da izvode radove na svom posjedu

14483 pregleda 8 komentar(a)
Ostaci stabala u park šumi, Foto: Dragana Šćepanović
Ostaci stabala u park šumi, Foto: Dragana Šćepanović

Park šuma sa zadnje strane kolašinskog hotela “Bjanka”, odnedavno je siromašnija za tri stabla. Prema nezvaničnim objašnjenju iz tog hotela, stabla jele su posječana zbog starosti, kako eventualnim rušenjem ne bi ugrozila objekat i prolaznike.

Riječ je o drveću koje je bilo blizu hotelu, odnosno na rubu ljetnje bašte objekata.

Park šuma u tom dijelu grada, prema sjećanju lokalnih hroničara, zasađena je, najvjerovatnije, početkom pedesetih godina prošlog vijeka.

Zvanične odgovore na pitanja “Vijesti” iz kompanije, koja je vlasnik “Bjanke”, nije bilo moguće dobiti, jer su kazali da smatraju da ne treba da objašnjavaju radove koje obavljaju na svojem posjedu. Pitanja su se odnosila na način na koji je utvrđeno da su stabla opasnost za imovinu i ljude i da li, eventualno, namjeravaju da sijeku još drveća u parku.

Oko tog kolašinskog hotela dva su parka, jedan manji u kojem je nedavno posječeno drveće i drugi, sa prednje strane, u kojem je ljetos Opštini dozvoljeno da postavi mobilijar i dječje igralište i na taj način ga, poslije mnogo godina, “otvori” za Kolašince. To zemljište sa brojnim četinarskim stablima nekada je pripadao Opštini i bilo gradski park sve do privatizacije hotela Bjelasica, prije skoro 20 godina. Tada su londonskoj kompaniji “Beppler & Jacobson”, za oko 1,6 milona eura, iz imovine Ski centra “Bjelasica” u stečaju, prodati istoimeni hotel, sada “Bjanka”, dva motela i dva restorana. Nejasno je kako su novom vlasniku pripao i gradski park.

U autorskom tekstu” Ko je Kolašinu oduzeo park?”, objavljenom prije nekoliko mjeseci u Vijestima, kolašinski hroničar i publicista Branislav Jeknić pitao je kako je zemljište oko hotela “postala privatna, nakon 130 godina koliko je bila u državnom vlasništvu?”

On tvrdi da “park nikada nije bio vlasništvo hotela, a čini mi se da ga nije bilo ni u oglasu o prodaji imovine pomenutog preduzeća u stečaju”. Jeknić je tražio odgovor na pitanja “ko je, kada i kako izvršio promjenu vlasništva i kako je Privredni sud presudio da park nije u vlasništvu Opštine?”.

Pojedini ekološki aktivisti iz Kolašina minulih dana, potaknuti sječom stabala u parku “Bjanke”, ali i izvjesnom uklanjanju drveća zbog gradnje drugog turističkog objekta, na Lugu, predložili formiranje komisije, “čije mišljenje bi trebalo tražiti kada je namjera da se bilo koje drvo sa gradskih površina posiječe”. No, jasno je da će teško biti kontrolistati takve aktivnosti na zemljištu koje su u vlasništvu brojnih investitora.

Bonus video: