CIJENA IZGRADNJE VIŠE OD 270.000 EURA

Da li će se graditi vrtić u Pljevljima: Tendera nema, a zimi se ne gradi

Žiri je preporučio pojednostavljenje forme, izbjegavanje nepotrebnih uglova, poštovanje preporučene površine radnih soba i toaleta, preispitivanje pješačkog prilaza i promjenu šindre nekim jednostavnijim materijalom za ugradnju i korišćenje
85 pregleda 0 komentar(a)
animacija vrtića
animacija vrtića
Ažurirano: 03.02.2019. 11:24h

Tender za izgradnju vrtića u pljevaljskom naselju Guke još nije raspisan, iako se bliži kraju građevinska sezona u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Nepoznato je i da li je završena projektna dokumentacija bez koje Direkcija javnih radova ne može ni krenuti u realizaciju projekta.

Gradonačelnik Mirko Đačić kazao je sredinom jula da je pri kraju izrada dokumentacije.

“Sigurno slijedi ove godine tender za izbor izvođača radova i uvođenje izvođača radova u posao“, rekao je tada Đačić.

Izgradnjom vrtića djelimično bi se ublažio problem prebukiranosti predškolske ustanove Eko bajka, koja je ove godine upisala rekordnih 570 mališana, 50 više nego lani.

Vrtić bi se gradio prema idejnom rješenju autorskog tima Ivana Barišić, Matija Vuković i Dragana Cukić, čiji je rad osvojio prvu nagradu na konkursu koji je prošle godine raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Autorima je za rad pripala nagrada od 5.000 eura.

Rad predviđa objekat sa prizemljem od 140 metara kvadratnih i prvim spratom od 300 kvadrata, sa izgledom nalik starim seoskim kućama obloženim drvetom i šindrom.

Autori su provizorno procijenili da bi izgradnja koštala više od 270.000 eura.

Prema projektnom zadatku, vrtić će imati 500 metara kvadratnih, odnosno 444 metra korisnog prostora, za smještaj 67 djece, kao i kuhinju u kojoj će moći da se spreme obroci za 400 mališana.

“Rad pažljivo tretira enterijer, jaslice su najbliže ulazu u objekat i diskretno su odvojene u odnosu na komunikacije i ostale radne sobe. Objedinjavanje hola, višenamjenskog prostora i komunikacija doprinijelo je da je rješenje u okviru očekivanih bruto površina zadovoljilo sve tražene sadržaje”, piše u izvještaju stručnog žirija.

Žiri je preporučio pojednostavljenje forme, izbjegavanje nepotrebnih uglova, poštovanje preporučene površine radnih soba i toaleta, preispitivanje pješačkog prilaza i promjenu šindre nekim jednostavnijim materijalom za ugradnju i korišćenje.

Vrtić bi se gradio kreditom Banke savjeta Evrope u okviru projekta “Izgradnja sedam novih predškolskih ustanova i renoviranje postojeće predškolske infrastrukture”.

Preporučujemo za Vas