Novac potrošen, licence ne važe

Tokom 2008. obučeno je i 2.000 zdravstvenih radnika iz svih domova zdravlja
303 pregleda 1 komentar(a)
Sertifikat
Sertifikat
Ažurirano: 22.09.2017. 19:26h

Državni službenici i građani koji su prošli ECDL (European Computer Driving License) obuku za rad na računarima, ne dobijaju potvrdu u radnim knjižicama.

Djevojka iz Podgorice, koja je obuku prošla 2011. u Digit Montenegru, jednom od licenciranih centara za ECDL obuku, nedavno je uz serfitikate o završenim kursevima stranih jezika, na upis u radnu knjižicu odnijela i ECDL diplomu. Zaposleni u Sekretarijatu za rad kazali su joj, međutim, da se ECDL sertifikat, ne upisuje u radnu knjižicu. kao razlog da to nije moguće, objasnili su i da je na engleskom jeziku.

Osim što je ECDL obuka dostupna za građanstvo, upravo je sertifikacija kroz taj međunarodno priznat program 2010. predstavljena kao nacionalni projekat za kompjutersko opismenjavanje. Te godine, Ministarstvo prosvjete je usvojilo Strategiju uvođenja ECDL standarda, a projekat je prepoznat i u Strategiji razvoja informacionog društva Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, kojeg je vodio Vujica Lazović.

Zahvaljujući IPA 2011. projektu „ECDL - za digitalnu Crnu Goru“, obuku i testiranje je prošlo 3.500 zaposlenih, najviše u školama. Vrijednost projekta, čiju je realizaciju omogućila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, iznosila je 778.000 eura. Od toga, 48.000 eura je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete, a 30.000 MIDT.

Tokom 2008. obučeno je i 2.000 zdravstvenih radnika iz svih domova zdravlja.

MIDT je ECDL promovisalo i 2016, u godini obilježavanja jubileja 10 godina obnove nezavisnosti Crne Gore, kada su istovremeno obilježili i pet godina portala euprava.me. Tada su za zainteresovane građane organizovali provjeru informatičkih vještina i obezbijedili popust od 70 odsto za polaganje po ECDL standardu. Promotivna cijena je bila 50 eura.

Polaznik obuke kupuje indeks („pasoš), u koji se upisuju podaci, a cijene zavise od paketa. Na stranici ecdlfor.me u objavi iz 2015. piše da je ona 45 eura, na ecdl.rs navode da se cijene indeksa kreću od 30 do 45 eura. Polaznici dodatno plaćaju obuku i polaganje svakog modula.

To znači da će polaznik koji se odlučio za polaganje četiri modula i dobijanje potvrde o poznavanju osnova korišćenja računara, interneta, obrade teksta (Word) i tabelarne kalkulacije (Excel) samo za indeks i polaganje platiti oko 90 eura. Za diplomu koja mu neće biti upisana u radnu knjižicu.

Pitanje priznavanja ECDL sertifikata otvoreno je još 2010. godine, u Strategiji uvođenja ECDL standarda. „Trenutno u Crnoj Gori ECDL sertifikat nije pravno priznat i treba raditi na njegovom priznavanju. Pošto se ECDL sertifikat može steći i u inostanstvu i u Crnoj Gori, proceduru priznavanja treba pokrenuti kod Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva prosvjete i nauke“, navodi se u tom dokumentu.

Iz Ministarstva prosvjete „Vijestima“ su kazali da je program akreditovan u Zavodu za školstvo i Centru za stručno obrazovanje i da se on nastavnicima vrednuje za unaprijeđena zvanja. Pitanje upisivanja ECDL sertifikata u radnu knjižicu je, kako su kazali, u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja. Iz resora Kemala Purišića redakciju su samo uputili na Pravilnik o radnoj knjižici...

Diploma za znanje i vještine iz informacionih tehnologija

ECDL standard je prvi put promovisan u Švedskoj 1996, a već 1999. u Evropi je izdat milioniti sertifikat. Pored evropskog, postoji i ICDL (International Computer Driving License), međunarodni sertifikat.

ECDL diploma potvrđuje da je pojedinac posjeduje znanje i vještine rada na računaru i iz oblasti informacionih tehnologija. Testiranja se sprovode u licenciranim centrima. Prvi takvi centri u Crnoj Gori bili su Ispitni centar i Uprava za kadrove. U međuvremenu su otvoreni ECDL test centri u osnovnim školama „Radomir Mitrović“ u Beranama, „Maksim Gorki“ u Podgorici i Srednjoj mješovitoj školi „Mladost“ u Tivtu. Pored tih, u Crnoj Gori postoji još 10 ECDL testnih centara u Podgorici, Beranama, Pljevljima, Nikšiću, Danilovgradu

Bonus video: