Sveti Vasilije – slava opštine Nikšić

U Nikšiću se svake godine 12. maja organizuje litija ulicama grada kojoj tradicionalno prisustvuje na hiljade vjernika iz zemlje i regiona

10169 pregleda 22 komentar(a)
Sa litije na Dan Svetog Vasilja - 12. maja 2022., Foto: Svetlana Mandić
Sa litije na Dan Svetog Vasilja - 12. maja 2022., Foto: Svetlana Mandić

Odbornici u Nikšiću bili su jednoglasni prilikom usvajanja Nacrta o izmjenama i dopunama Statuta Opštine kojim je predviđeno da 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog, bude slava Opštine, Dan zaštitnika Nikšića. Nikšićani su i do sada taj datum smatrali slavom Opštine.

Inicijativu za institucionalizaciju pomenutog datuma podnio je Klub odbornika Demokrate-Ne damo Nikšić-Demos, a zatim je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, predložio da se Statut dopuni. Nakon što Nacrt Statuta prođe javnu raspravu, na prvoj narednoj sjednici biće usvojene izmjene i 12. maj biće i zvanično slava Opštine.

"Tako da će 2023. godina biti ljepša makar zbog toga što će ovako značajna odluka biti donešena i formalizovano ono što građani svakako već osjećaju. Posebno me raduje što su za Nacrt Statuta glasali svi prisutni odbornici i iz vlasti i iz opozicije", naveo je na svom Facebook profilu Marko Kovačević.

I predsjednik SO, Nemanja Vuković, oglasio se putem društvenih mreža istakavši da je Sveti Vasilije jedna od najsjajnijih naših "luča", naš duhovni vođa, zaštitnik i pomiritelj, koji je trajno obilježio i utvrdio identitet Nikšića.

"Čast je i privilegija biti dio onih koji su na prvom mjestu predložili, a zatim sa ostalim kolegama jednoglasno usvojili ovu odluku", poručio je Vuković.

U Nikšiću se svake godine 12. maja organizuje litija ulicama grada kojoj tradicionalno prisustvuje na hiljade vjernika iz zemlje i regiona.

Bonus video: