Usvojene izmjene zakona: Direktore škola biraće školski odbor, a ne ministar

Donošenje zakona ima za cilj obezbjeđivanje uslova za efikasnije funkcionisanje školskih i upravnih odbora, kao i ostvarivanja kvalitetnijeg rukovođenja radom obrazovno-vaspitnih ustanova, ističu iz GP URA

12044 pregleda 14 komentar(a)
Poslanica GP URA Božena Jelušić, Foto: Boris Pejović
Poslanica GP URA Božena Jelušić, Foto: Boris Pejović

Na predlog poslanice Božene Jelušić, a izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, od sada će školski odnosno upravni odbor vaspitno-obrazovnih ustanova birati organe rukovođenja, odnosno direktore privatnih i javnih obrazovno-vaspitnih ustanova, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Donošenje tog zakona, kako navode, ima za cilj obezbjeđivanje uslova za efikasnije funkcionisanje školskih i upravnih odbora, kao i ostvarivanja kvalitetnijeg rukovođenja radom obrazovno-vaspitnih ustanova.

"Uzimajući u obzir raznolikost u strukturi i ovlašćenja koja ovi odbori imaju, neutemeljno je da presudnu ulogu u izboru i razrješenju direktora škola ima ministar, nezavisno od toga da li on samostalno donosi tu odluku ili na prijedlog bilo kakve komisije. Zakon mora biti ujednačen, a njegove norme ne mogu biti u suprotnosti", saopštili su iz GP URA.

Kazali su da povećanje odgovornosti i uticaja zaposlenih, kao i direktna uključenost članova sindikata rezultira efikasnijim sprovođenjem djelatnosti koja je utvrđena programom rada, ali i unapređivanjem sveukupnog rada predmetnih ustanova. S druge strane, dodaju iz GP URA, interesi Ministarstva su zaštićeni postojanjem njihovih predstavnika u organima upravljanja u školskim ustanovama.

"Školski odnosno upravni odbori svojim sastavom obezbjeđuju objektivniji pristup prilikom donošenja odluke o izboru i razrješenju direktora ustanove i mogu dati pravu ocjenu stručnosti kandidata, zato što su kompetentni i bliže upoznati sa radom kandidata.

"Proces izbora direktora biće direktno povezan sa kompetentnošću i zaslugama pojedinaca, nezavisno od njihove političke i druge pripadnosti. Konačno, može se očekivati smanjenje stepena korupcije i političkog uticaja u obrazovanju, a time i kvalitetnija društvena slika i život građana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: