Vojinović: Program vjerskih škola prošao Nacionalni savjet, sve rađeno u skladu sa zakonom

Jelušić je inicijativu podnijela nakon što se u budžetu za 2023. našlo 1,7 miliona eura planiranih za finansiranje vjerskih škola

29975 pregleda 78 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 28.12.2022. 13:06h

Ministar prosvjete Miomir Vojinović rekao je tokom konsultativnog saslušanja da je ovo prvo ulaganje u vjerske škole, te da je u zakonskim normama pomoć osnivanju i radu. Vojinović je rekao i da je program vjerskih škola usklađen i prošao Nacionalni savjet, i istakao da ovo nije ulaganje u vjerske objekte.

Na sjednici je utvrđeno i da Medresa "Mehmed Fatih" ne posjeduje licencu, jer kadar ne posjeduje licencu.

Po predlogu poslanice GP URA Božene Jelušić Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport saslušava ministra prosvjete na temu "Finansiranje vjerskih obrazovnih ustanova iz budžeta Crne Gore“.

Jelušićeva je inicijativu podnijela nakon što se u budžetu za 2023. našlo 1,7 miliona eura planiranih za finansiranje vjerskih škola.

Jelušić: Vjerske organizacije dovoljno bogate da doniraju u obrazovanje gdje postoji interes

"U pitanju su tri vjerske škole, od kojih jedna nije uspjela da realizuje sve potrebne uslove, tako da su preostale dvije - Medresa “Mehmet Fatih” i Gimnazija “Sveti Sava”", rekla je Jelušićeva.

Istakla je da je položaj crnogorskog školstva težak, da su plate nastavnika oskudne, a Infrastruktura u koju nema ulaganja dotrajala

"Sistem javnog školstva je rupa bez dna u ovom trenutku. Biće potrebna veća ulaganja i mnogo rada da se javno školstvo dovede na nivo na kojem je bilo nekada, a nikada nije bilo u sjajnoj poziciji".

Zbog toga je pitala da li je sistem u tako dobrom položaju da može da trpi izdvajanje od 1,7 miliona eura za dvije vjerske škole, iako je sve ovo u skladu sa zakonom.

"Mene konkretno zanima za obje škole koliko je to učenika i kakav je to racio utroška sredstava i koje specifične potrebe i vrijednosti vidi Ministarstvo da kroz budžet traži i dobije sredstva za dvije vjerske škole", pitala je.

Poručila je da vjeruje "da su vjerske organizacije dovoljno bogate da doniraju u obrazovanje gdje postoji interes vjernika i pastve", a ne da iz budžeta siromašne države "razmišljaju o nečemu što je nadstruktura i što rade bogate i zajednice".

Vojinović: Postoje zakonske norme za pomoć vjerskim školama

Ministar prosvjete Miomir Vojinović saopštio je da dijeli sa Jelušićevom 90 odsto stavova.

"U osnovi uporište u zakonu postoji. Odredba kaže da podrška vjerskim obrazovnim ustanovama predviđa i ovoliki iznos izdvajanja za vjerske zajednice, koje su Vi smatrate a i ja, dovoljno bogate da mogu same da obavljaju ono za šta smatraju da je potrebno", rekao je Vojinović.

Kazao je da je tačna činjenica da je stanje u obrazovnom sistemu izuzetno poražavajuće da je prethodna Analiza sistema ukazala na poraznu činjenicu da u 17 odsto prostornih kapaciteta uči skoro 70 odsto crnogorskih đaka.

On je istakao i da od materljalnog položaja prosvjetnog radnika zavisi obrazovni proces.

Takođe, naveo je da crnogorski obrazovni sistem ima najmanje radnih dana, a da pojedinačno imamo najveći broj izostanaka učenika.

"Kada uzmete nedovoljne prostorne kapacitete, loš materijalni položaj prosvjenih radnika i ovo što sam naveo doći ćete do toga da je sistem takav kakav jeste i nije na nivou na kojem želimo".

Potvrdio je da je 1,7 miliona eura predviđeno za podršku vjerskim školama, od čega je predviđeno 800.000 eura za Medresu, koja ima 352 učenika.

"Od dvije vjerske škole koje ste pomenuli, obje su dobile licencu na osnovu uslova koje su ispunjavale. U međuvremenu smo dobili informaciju da vjerska škola u Nikšiću ne može da zadovolji jedan od uslova, a to su smještajni kapaciteti. Ugovor o finansiranju nije potpisan, niti jedan euro nije otišao u tom pravcu. Mi smo otišli sa predlogom zaključaka i Vlada je donijela odluku da sav novac, 900.000, ide Gimnaziji. U obrazloženju zakona navodi se da novac može ići i kao podrška vjerskim objektima. U tom pravcu je i ovaj novac otišao. Ova škola u Podgorici će već sljedeće godine biti u obavezi da nam dostavi tačan broj učenika. Novac je izdvojen u okviru podrške radu vjerske škole. Postoji zakonska norma. Ja sam potpisao Ugovor o finansiranju vjerske škole u Podgorici", objasnio je Vojinović.

Gimnazija "Sveti Sava" je u osnivanju.

Đurić: "Sveti Sava" treba da počne sa radom u septembru

Načelnik Direkcije za strategije, normativno-pravne poslove i harmonizaciju propisa Mijajlo Đurić istakao je da postoji pravni osnov u Zakonu o obrazovanju i Zakonu o vjerskim zajednicama.

"Sve privatne škole, kojih u Crnoj Gori imamo dosta, imaju pravo na pomoć u slučaju osnivanja kada resorno ministarstvo ocijeni da je to potrebno, jer javno obrazovanje ne može da pruži u svim djelatnostima i strukama obrazovanje. Velika razlika je između termina "finansiranje vjerskih škola" i "podrška vjerskim školama". Ova podrška je kreirana tada i odobrena od strane ove Skupštine kao podrška u osnivanju onih škola koje nisu osnovane i kao podrška u radu osnovanih škola, kao što je Medresa", rekao je Đurić.

Prema informacijama koje imaju, "Sveti Sava" treba da počne sa radom u septembru 2023. godine.

Bojović: U dijelu javnosti postoji odnos prema vjeri kao prema nečemu retrogradnom

Poslanik Demokratskog fronta Dragan Bojović rekao je da postoji u dijelu javnosti odnos prema vjeri kao nečemu retrogradnom što treba prevazići.

Kroz materijal i licence i kvalifikacije je jasno pokazan kvalitet koji se posjeduje i koji će se ostvarivati kroz nastavni proces

Postavio je pitanje kako i zašto se određeni ideološko ostrašćeni kadrovi bivšeg režima ponovo nalaze na značajnim funkcijama u obrazovanju.

"Ne govorim u kontekstu da je neko pripadao partiji, pa ne može da bude na određenoj poziciji".

Jelušićeva je navela da postoji podatak samo za Medresu, pa se tako po učeniku izdvaja 2.272 eura.

"Pošto škola u Podgorici nema učenike uopšte, tih 900.000 se ulaže u vjerske objekte, ne u djecu. Protiv sam što toliko ide vjerskim školama, kad bi vjerske zajednice trebalo da pomažu zajednicu, a ne zajednica da pomaže njima. Vrlo je moguće da zatraži jedna katolička, jedna jevrejska škola isto toliko finansija. Kako ćemo tu praviti kriterijum, imamo li mi zaista taj novac. Toliko košta jedan vrtić", rekla je ona.

Poručila je i da je "obuzima stid da stavljamo ispred potreba javnog školstva finansiranje bilo kojih vjerskih škola".

Đurović: Vlada 2019. Medresi opredijelila 500.000 eura, žao mi je što škola još nije licencirana

Poslanik DF-a Dejan Đurović naveo je da u Zagrebu postoji čuvena, elitna gimnazija, Srpska pravoslavna gimnazija, koja je jedna od najelitnijih škola po građevinskoj formulaciji, po profesorima, po znanju koje se stiče i veliki broj učenika iz regiona želi da uči u toj gimnaziji.

"Kad završite gimnaziju u EU ne morate da imate dodatne testove za upis na fakultet u Evropi. Mislim da bi jedna ovakva rasprava u Italiji bila vrlo kritički dočekana ukoliko bi se raspravljalo o tome da li će se otvoriti katolička gimnazija u Rimu. Nemam želju nkoga da kritikujem, ali otvaranje škole smatram da je na dobrobit građana Crne Gore. Ako hoćete da kažete da je dio sredstava otišao na drugu stranu, to ćemo ispitati", rekao je Đurović.

Podsjetio je da je 2019. Vlada Crne Gore bez prethodnog zaključka Medresi opredijelila 500.000 eura.

"Nisam za nikakvu reakciju po ovom pitanju, žao mi je što Medresa nije licencirana još uvijek", rekao je Đurović i citirao dokument Ministarstva prosvjete u kojem se navodi da Medresa nikad nije podlegla postupku licenciranja, kao što je to slučaj sa prethodne dvije vjerske škole koje je trebalo da budu otvorene.

Vojinović: Za Medresu od 2017. izdvojeno 2,8 miliona eura

Ministar Vojinović je poručio da se ne slaže sa Jelušićevom da je ovo podrška vjerskim objektima.

"Ovo je isključivo podrška osnivanju vjerskih škola jer da bi počela sa radom potrebno je stvoriti preduslove za izvođenje kvalitetne nastave. Što se tiče programa, on ničim ne izlazi iz onoga što je usvojeno na sjednici Nacionalnog savjeta, svaki program mora biti usklađen i proći proceduru".

Vojinović navodi da je, koliko je on upoznat, ovo prvo ulaganje u vjerske škole.

"Do sada u tom pravcu nije bilo izdavajanja, ovo je prvo koje ide u pravcu podrške. Do sada je izvojeno četiri puta po 500.000 hiljada eura i ove godine 800.000. To je ukupno 2,8 miliona eura u pravcu Medrese od 2017. godine", naveo je Vojinović.

Jelušić: Logika trošenja novca nije adekvatna mogućnostima Crne Gore

Jelušićeva je poručila da je daleko od toga da je protiv formiranja škola, ali da smatra da postoji redosljed poteza i da postoji društveni kontekst i logika trošenja koja nije adekvatna potrebama mogućnostima i siromaštvu Crne Gore, a u poređenju sa bogatstvom njenih vjerskih zajednica.

Postavila je pitanje da li su školski predmeti i programi prošli provjeru pred Nacionalnim savjetom za opšte obrazovanje i vaspitanje, koji je skoro formiran,

"Da li se i na koji način prate podaci o finansijskom poslovanju i u Medresi i u "Svetom Savi". Da li je ikad vršena kontrola utroška sredstava? Na koji način se vrši kontrola kvaliteta nastavnog procesa koje sve preduslove vjerska zajednica kao preduslov za finansiranje iz budžeta, šta je to što ona nema pa su joj potrebna sredstava"

Poslanica DF Nataša Jevrić pitala je ministra za školu "Vladimir Nazor" i istakla da nemaju informaciju gdje je problem.

"Zašto se to toliko odugovlači. U martu je sve očišćeno, a radovi još nisu krenuli".

Đurović je kazao da su tokom sjednice data obašnjenja, da sredstva školama nisu uplaćivanja, a da su obje pravoslavne gimnazije dobile licencu.

"Svima bi bilo u interesu da Medresa dobije licencu i uđe u obrazovni sistem. Ne žalim za sredstvima koja su tu uložena, ali bi bilo da uđe u obrazovni sistem".

Vojinović: Sva izdvajanja su u potpunosti u skladu sa Zakonom

Ministar je potvrdio da Nacionalni savjet nije funkcionisao devet mjeseci.

"Plan i program Medrese je prošao fazu ispitivanja kroz Nacionalni savjet imajući u vidu činjenicu da nastavni plan i program nije bio upodobljen planu i programu usvojenom na Nacionalnom savjetu. Imao je vjerske predmete i morao je da prođe proces. Što se tiče pravoslavnih vjerskih škola, one nisu prošle savjet jer njihov plan i program u potpunosti odgovara već usvojenom programu na sjednicama nastavničkog vjeća", objasnio je Vojinović.

Kada je riječ o izgradnji škole "Vladimir Nazor", Vojinović je rekao da je u završnoj fazi glavni projekat, revizija slijedi u januaru i onda može početi izgradnja.

"Sva izdvajanja koja su ove godine izvršena su u potpunosti u skladu sa Zakonom i tako će biti dok sam ja na poziciji. Izražavam spremnost da razgovaramo na sve teme koje smo ovdje otvorili".

Đurić: Nadzor u Medresi nije moguć

Đurić je pojasnio da je vjerska škola "Sveti Sava" donijela odluku da preuzme obrazovni program gimnazije, zbog čega nije bilo potrebe da ih potvrđuje Nacionalni savjet.

To nije bio slučaj sa Medresom.

"Medresa je modifikovala program i kandidovala ga Nacionalnom savjetu. Rukovodstvo se obraćalo više puta Ministarstvu kako bi dobila licencu, ali razlog zbog koga nije je jer imaju predmete za koje treba nastavni kadar, a taj kadar moja da ima licencu, mora prethodno da ima položen stručni ispit za rad u prosvjeti. Kako ta lica nikad nisu radila u javnom obrazovanju kako bi stekla iskustvo od jedne godine kao uslov za polaganje stručnog ispita, nije se pristupilo licenciranju te škole", obrazložio je Đurić.

Takođe, Ministarstvo ne vrši kontrolu u Medresi jer, kako je kazao Đurić, nadzoru podliježu samo licencirane škole.

Bonus video: