Upitne diplome Medrese?

Božena Jelušić poručila da su “vjerske organizacije dovoljno bogate da doniraju u obrazovanje gdje postoji interes vjernika i pastve”

42002 pregleda 42 komentar(a)
Problem je nelicencirani kadar: Medresa “Mehmed Fatih”, Foto: Luka Zekovic
Problem je nelicencirani kadar: Medresa “Mehmed Fatih”, Foto: Luka Zekovic

Osnovni uslov da bi bilo koja škola mogla da primi prve đake je dozvola za rad (licenca) koju izdaje Ministarstvo prosvjete, a koju srednja vjerska škola “Mehmed Fatih” nema.

To je juče saopšteno na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, tokom koje je ministar Miomir Vojinović saslušavan upravo u vezi sa finansiranjem vjerskih škola.

Budžetom za 2023. predviđeno je da dvije vjerske škole, “Mehmed Fatih” i vjerska Gimnazija “Sveti Sava” dobiju finansijsku podršku države od 1,7 miliona. Od toga će 900.000 biti opredijeljeno za školu “Sveti Sava”, koja bi prve đake trebalo da primi narednog septembra, i 800.000 za Medresu.

Inicijator saslušanja Vojinovića, poslanica GP URA Božena Jelušić poručila je da su “vjerske organizacije dovoljno bogate da doniraju u obrazovanje gdje postoji interes vjernika i pastve”, a ne da iz budžeta siromašne države “razmišljaju o nečemu što je nadstruktura i što rade bogate zajednice”.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, u članu 50, predviđa da “ustanova može početi sa radom kada Ministarstvo utvrdi da ustanova ispunjava uslove za osnivanje i donese rješenje o licenciranju”. Postavlja se pitanje da li bi se nepostojanje licence moglo odraziti na validnost diploma bivših i sadašnjih đaka Medrese.

Problem nelicencirani kadar

Licencu, kazao je juče načelnik Direkcije za strategije, normativno-pravne poslove i harmonizaciju propisa Mijajlo Đurić, ova vjerska škola ne može da dobije jer ne ispunjava jedan od osnovnih uslova - nemaju obezbijeđen vaspitni, odnosno nastavni i drugi stručni kadar, kako to nalaže Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju.

Đurić je pojasnio da je vjerska škola “Sveti Sava” donijela odluku da preuzme obrazovni program opšte gimnazije, zbog čega nije bilo potrebe da ih potvrđuje Nacionalni savjet.

To nije bio slučaj sa Medresom.

”Vijestima” je iz Ministarstva prosvjete ranije odgovorio da je Nacionalni savjet na sjednici održanoj 30. juna 2015. utvrdio punovažnost i jednaku vrijednost obrazovnog programa Srednje vjerske škole Medresa “Mehmed Fatih” Tuzi, u odnosu na javno važeći obrazovni program opšte gimnazije. Kazali su i da je Medresu 2008. osnovao Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i da se radi o srednjoj školi opšteg obrazovanja koja u svom programu ima 20 odsto vjerskih predmeta.

Amer ef.  Šukurica
Amer ef. Šukuricafoto: Printscreen YouTube

”Medresa je modifikovala program i kandidovala ga Nacionalnom savjetu. Rukovodstvo se obraćalo više puta Ministarstvu kako bi dobila licencu, ali razlog zbog koga nije je jer imaju predmete za koje treba nastavni kadar, a taj kadar mora da ima licencu, mora prethodno da ima položen stručni ispit za rad u prosvjeti. Kako ta lica nikad nisu radila u javnom obrazovanju kako bi stekla iskustvo od jedne godine kao uslov za polaganje stručnog ispita, nije se pristupilo licenciranju te škole”, obrazložio je juče Đurić.

Nekadašnji ministar prosvjete Damir Šehović, za čijeg je mandata počelo finansiranje Medrese, nije odgovarao na pitanja “Vijesti” u vezi sa licencom te ustanove.

Poslanik DF-a Dejan Đurović kazao je da bi svima bilo u interesu da Medresa dobije licencu i “uđe u obrazovni sistem”.

”Ne žalim za sredstvima koja su u tu školu uložena, ali bi bilo dobro da dobije svu potrebnu dokumentaciju”, kazao je on.

Za Medresu je, kako je juče saopštio ministar Vojinović, od 2017. iz budžeta izdvojeno 2,8 miliona eura.

Jelušić: Vjerske organizacije dovoljno bogate

Božena Jelušić je naglasila da je položaj crnogorskog školstva težak, plate nastavnika oskudne, a infrastruktura u koju nema ulaganja dotrajala.

”Sistem javnog školstva je rupa bez dna u ovom trenutku. Biće potrebna veća ulaganja i mnogo rada da se javno školstvo dovede na nivo na kojem je bilo nekada, a nikada nije bilo u sjajnoj poziciji”.

Zbog toga je pitala da li je sistem u tako dobrom položaju da može da trpi izdvajanje od 1,7 miliona eura za dvije vjerske škole, iako je sve ovo u skladu sa zakonom.

”Mene konkretno zanima za obje škole koliko je to učenika i kakav je to racio utroška sredstava i koje specifične potrebe i vrijednosti vidi Ministarstvo da kroz budžet traži i dobije sredstva za dvije vjerske škole”, pitala je.

Poručila je da vjeruje da su “vjerske organizacije dovoljno bogate da doniraju u obrazovanje gdje postoji interes vjernika i pastve”, a ne da iz budžeta siromašne države “razmišljaju o nečemu što je nadstruktura i što rade bogate i zajednice”.

Jelušić
Jelušićfoto: Boris Pejović

Vojinović je kazao da “dijeli 90 odsto stavova Jelušićeve”.

Komentarišuć izdvajanje za školu “Sveti Sava”, kazao je da je novac izdvojen u okviru podrške radu vjerske škole.

”Postoji zakonska norma. Ja sam potpisao Ugovor o finansiranju vjerske škole u Podgorici”, objasnio je Vojinović.

Đurić je pojasnio pravni osnov u Zakonu o obrazovanju i Zakonu o vjerskim zajednicama.

”Sve privatne škole, kojih u Crnoj Gori imamo dosta, imaju pravo na pomoć u slučaju osnivanja kada resorno ministarstvo ocijeni da je to potrebno, jer javno obrazovanje ne može da pruži u svim djelatnostima i strukama obrazovanje. Velika razlika je između termina ‘finansiranje vjerskih škola’ i ‘podrška vjerskim školama’. Ova podrška je kreirana tada i odobrena od strane ove Skupštine kao podrška u osnivanju onih škola koje nisu osnovane i kao podrška u radu osnovanih škola, kao što je Medresa”, rekao je Đurić.

Prema informacijama koje imaju, “Sveti Sava” treba da počne sa radom u septembru 2023. godine.

Napomena: U prvobitnoj verziji teksta navedeno je da direktor Medrese “Mehmed Fatih” Amer ef. Šukurica juče nije odgovarao na pozive i SMS “Vijesti”.

Zbog tehničkih problema, novinarki "Vijesti" je poruka gospodina Šukurice stigla nakon višesatnog zakašnjenja, pa je njegov odgovor objavljen naknadno.

Bonus video: