Inženjerska komora: Zakon o planiranju i izgradnji potcjenjuje inženjersku struku

Sada treba zamisliti koliko je potrebno kontrole u prostoru i sa kakvim kapacitetima treba da raspolaže naša država da bi prekontroslisala svakoga investitora, da li radi u skaldu sa zakonom”, kazala je Velimirović Petrović
69 pregleda 0 komentar(a)
Inženjerska komora, Foto: PR Centar
Inženjerska komora, Foto: PR Centar
Ažurirano: 22.09.2017. 18:44h

Inženjerska komora Crne Gore kažnjena je Predlogom zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, a ta struka potcijenjena kao nikada do sada u crnogorskoj istoriji, ocijenjeno je na konferenciji za novinare tog strukovnog udruženja.

Predsjednik Komore, Boris Ostojić, kazao je da to udruženje ne podržava koncept Zakona o planiranju i izgradnji i neke njegove odredbe.

“Inženjerska komora nije učestvovala u pisanju Zakona, niti je konsultovana po pitanju njegove izrade. Zastupali smo javni interes, interes struke i našeg članstva. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da sa resornim ministarstvom nađemo zajednički jezik i pružimo makar djelimičnu podršku ovom Zakonu”, pojasnio je Ostojić.

On je kazao da je, Predlogom zakona o planiranju i izgradnji, Inženjerska komora Crne Gore “kažnjena, a inženjerska struka potcijenjena kao nikada do sada u našoj istoriji”.

Predsjednica Izvršnog odbora Strukovne komore arhitekata, Maja Velimirović Petrović, istakla je problem u poglavlju Zakona koje se odnosi na planiranje prostora.

“Novim zakonskim rješenjem se dijametralno različito i na potpuno drugačiji način tretira ta oblast. Naime, uvodi se totalni centralizam u procesu planiranja prostora, pri čemu sve poslove, od pripreme, izrade, implementacije planova vrši Ministarsvo održivog razvoja i turizma”, kazala je Velimirović-Petrović.

Ona je dodala da je predloženo zakonsko rješenje potpuno suprotno evropskoj praksi u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja.

“U Evropskoj uniji (EU), kada je ta oblast u pitanju ne postoje konkretne direktive. Međutim, postoje principi prostornog i urbanističkog planiranja, a to su decentralizacija procesa planiranja, učešće javnosti, kao i transparentnost procesa”, pojasnila je Velimirović Petrović.

Prema njenim riječima, zakonskim rješenjima je u potpunosti ukinuta planerska struka.

“Odnosno, ukinute su licence za fizička i pravna lica u oblasti izrade prostornih i urbanističkih planova. To znači i degradaciju struke, tj. ukidanje stogodišnjeg iskustva i uvođenje potpuno drugačijeg i neispitanog sistema”, rekla je Velimirović Petrović.

Ona smatra da se postavlja pitanje egzistencije 151 privrednog duštva koje obavlja djelatnost prostornog i urbanističkog planiranja, kao i egzistencije 355 inženjera, planera članova komore.

“Za uvođenje ovako drastičnih poteza Ministarstva ne možemo naći opravdanja u optužbi da dosadašnji sistem nije dao rezučtate. On svakako ima svoje probleme. Međutim, taj resor se nije osvrnuo i nije dao rješenja kako da se poboljša sistem”, ocijenila je Velimirović Petrović.

Za planiranje na državnom nivou potrebno je, kako je pojasnila, odrediti organizacione oblike i forme prostornog planiranja, osnivanjem Agencija ili Zavoda za prostorno planiranje, što je, kako je dodala, praksa u zemljama okruženja i EU.

“Ovako mi samo imamo situaciju gdje Ministarstvo planira da preuzme sve poslove vezano za planiranje, bez propisivanja uslova i sopstvene odgovornosti” kazala je Velimirović-Petrović.

Ukidanje građevinske dozvole je, smatra ona, proces koji neće biti dobar i koji neće dati pozitivne rezultate.

“Taj proces nikako neće biti dobar i neće dati pozitivne rezultate ni za koga, a neće dati ni kvalitetna rješenja u prostoru, jer cijeli postupak praćenja i konstrole se svodi na kontrolu od Urbanističko građevinske inspekcije, a svi dobro znamo kakav je kapacitet naše države po tom pitanju”, ocijenila je Velimirović Petrović.

Prema njenim riječima, ni investitori neće biti „pozitivno pogođeni“ zakonskim rješenjem.

“Jer ukidanje upravnog akta smanjuje u svakom smislu sigurnost investitora kada kreću u izgradnju objekata, da neće biti zaustavljeni u nekom procesu od ometača u izgradnji i da neće imati pravnu sigurnost kod izvođenja radova”, pojasnila je Velimirović Petrović.

Inženjerska komora smatra da nije dobro rješenje poglavlje o legalizaciji objekata, jer se, kako je navela Velimirović Petrović, takvim rješenjem derogira legalni način izgradnje objekata.

“I još sada imate situaciju da će i legalni i nelegalni investitori da grade bez građevisnke dozvole. Sada treba zamisliti koliko je potrebno kontrole u prostoru i sa kakvim kapacitetima treba da raspolaže naša država da bi prekontroslisala svakoga investitora, da li radi u skaldu sa zakonom”, kazala je Velimirović Petrović.

Ona smatra da država koja uvodi akt o legalizaciji, mora biti dobro pripremljena za taj proces i, u prvom redu, kako je dodala mora imati evidenciju bespravnih objekata.

“Nažalost, nismo uspjeli da na kvalitetan način izvršimo identifikaciju bespravnih objekata. Takođe, treba istaći da je od 2008. godine, bespravna gradnja je Krivičnim zakonom proglašena za krivično djelo. I samo se treba upitati, koliko je od tada procesuirano investitora koji su gradili bespravno”, rekal je Velimirović Petrović.

Član Upravnog odbora Strukovne komore elektro inženjera, Srđan Laković, pojasnio je da najveći broj inženjera u Crnoj Gori radi u malim firmama koje imaju jednog ili dva zaposlena, napominjući da je taj akt njima donekle ukinuo pravo na rad.

“Oni se ne mogu baviti nadzorom i ne mogu se baviti revizijom tehničke dokumentacije. Jedino mogu da rade projektovanje i izvođenje. Uslov je da preduzeće ima četiri zaposlena inženjera od svih struka, a znamo da to ne može biti kvalitet, jer ljudi koji nose struku iz svih oblasti su već zaposleni i teško da će prihvatiti da mijenjaju status u svojim preduzećima”, pojasnio je Laković.

Bonus video: