Otvoren put za prihod od 7,5 miliona

Na sjednici Vlade usvojena informacija o formiranju komisije za aukciju za prodaju emisionih kredita

3568 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o obrazovanju komisije za aukciju za kupovinu emisionih kredita, čime bi se konačno stvorili preduslovi da Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) ostvari prihode od skoro osam miliona eura koji su planirani finansijskim planom za 2022. godinu.

Obrazovanje komisije će, kako je na sjednici kazao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, omogućiti Eko-fondu da ostvari značajna sredstva.

”A onda će kroz povrat tih sredstava kroz eko projekte širom Crne Gore moći da rješavaju neke tačke koje su već identifikovali kao problematične”, kazao je Abazović.

Nakon obrazovanja komisije, kako je rekao Abazović, može se očekivati da Eko-fond zaista i realizuje projekte koji su vezani za ekologiju.

Menadžment Fonda za zaštitu životne sredine planirao je da u ovoj godini prihoduje 7,5 miliona eura po osnovu aukcije za prodaju emisionih kredita. Taj plan nije ostvaren do 15. decembra, jer Vlada nije raspisala javni poziv za tu aukciju.

Izvršni direktor Draško Boljević, rekao je nedavno “Vijestima” da se aukcija nije desila jer je 42. Vlada formirala jednu komisiju, u međuvremenu je formirana 43. Vlada i delegirani predstavnici za rad nove komisije.

Eko fond je u svoj Program rada za 2022. prilive po osnovu aukcije za prodaju emisionih kredita uvrstio na osnovu Zaključka Vlade 04-4365/2 od 23. septembra 2021, kada je usvojena informacija o realizaciji Projekta podrške građanima Crne Gore pri kupovini i ugradnji foto-naponskih panela snage do 10kw za individualne stambene objekte i ugradnju fotonaponskih panela do 30kw za pravna lica - Projekat ‘Solari 3000+ i 500+’. Dio sredstava od aukcije emisionih kredita, kako je rekao ranije Boljević, treba da bude utrošen na dodjelu subvencija u iznosu od 20 odsto od ukupnog iznosa investicije kupovine i ugradnje fotonaponskih panela krajnjim korisnicima navedenog projekta...

Bonus video: