Mihailo: Papa Benedikt XVI zalagao se za dijalog razuma i vjere

Prema riječima Mihaila, papa Benedikt XVI njegovao je dobre odnose sa Pravoslavnom crkvom i pozivao da se crkva zaštiti u njenoj svetosti

2538 pregleda 17 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Boris Pejović
Mitropolit Mihailo, Foto: Boris Pejović

Bivši poglavar Katoličke crkve, papa Benedikt XVI, koji se zalagao za dijalog razuma i vjere i značaj religije u 21. vijeku, preselio se u vječnost, kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Benedikt XVI preminuo je u subotu u Vatikanu, u 95 godini.

Prema riječima Mihaila, papa Benedikt XVI njegovao je dobre odnose sa Pravoslavnom crkvom i pozivao da se crkva zaštiti u njenoj svetosti.

"Pod njegovim pontifikatom, 24. jun 2011. godine, Crna Gora je potpisala Temeljni ugovor s Vatikanom", podsjetio je Mihailo.

To je, kako je naveo, bio akt od najvećega značaja za Crnu Goru, "kojim je Barska arčibiskupija potvrdila svoj status najstarije crnogorske nacionalne institucije i Katoličke crkve u Crnogoraca katoličke vjere".

"Njime su se dvije nezavisne i samostalne strane ugovornice obavezale na promovisanju opšteg dobra u korist svih građana, usklađeno s načelima Ustava Crne Gore i kanonskim pravom Katoličke crkve", rekao je Mihailo.

Kako je kazao, poštujući u potpunosti princip odvojenosti vjerskih zajednica od države, tim sporazumom, ne samo da je potvrđena sloboda vjeroispovijesti zagarantovana Ustavom, nego je dodatno afirmisan multikonfesionalni, multietnički i multikulturalni karakter državnog bića Crne Gore.

"Njegova odluka da se odrekne titule poglavara Katoličke crkve, koju mu je nalagale njegov savjest, bila je dokaz njegove samosvijesti i odgovornosti prema položaju vrhovnoga pontifeksa Katoličke crkve, ali i prema sopstvenom dostojanstvu", naveo je Mihailo.

Bonus video: