BS uputila apel: Donijeti set mjera za smanjenje zagađenja u Pljevljima

"Kada zagađenje pređe 150 mikrona po kubnom metru, predlažemo - zabranu aktivnosti na otvorenom, prestanak rada vrtića i škola, prelazak na onlajn nastavu, radnici preko 60 godina da dobiju plaćeno odsustvo, kao i zaposleni koji imaju hronična oboljenja disajnih puteva. Radnici na građevini da rade skraćeno radno vrijeme", istakli su iz Bošnjačke stranke

2833 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bošnjačka stranka Pljevlja (BS) je pozvala Vladu i Opštinu da što prije donese set mjera kojima će se ublažiti zagađenje vazduha u toj Opštini.

"Trenutna situacija u Pljevljima je alarmantna, nivo zagađenja je na skoro rekordno visokom nivou, zdravlje građana je ozbiljno dovedeno u pitanje, posebno hroničnih bolesnika", navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Zato su uputili apel nadležnim institucijama, kako kažu, "da što prije reaguju, sa setom mjera koje mogu na neki način ublažiti postojeću situaciju".

Dodaju da je, "prethodnu noć, zagađenje vazduha po pitanju emisije PM 10 povećano za 14 puta, dok je za PM 2.5 čak do 24 puta veća koncetracija od dozvoljene".

Zato pozivaju da se krene ka uvođenju vanrednih mjera, u situaciji kada je zagađenje veće od 150 mikrona po kubnom metru.

"Predlažemo set mjera - zabrana aktivnosti na otvorenom, prestanak rada vrtića i škola, prelazak na onlajn nastavu, radnici preko 60 godina da dobiju plaćeno odsustvo, kao i zaposleni koji imaju hronična oboljenja disajnih puteva. Radnici na građevini da rade skraćeno radno vrijeme", istakli su iz Bošnjačke stranke.

Naglašavaju da je neophodno i organizovati odlazak van grada u prirodu.

"Osim toga, što više propagirati mjere Instituta za javno zdravlje o smanjenju posljedica zagađenja vazduha", kazali su iz BS.

Dodaju da se problem može umanjiti tako što se saobraćaj obustavljati u kritičnim satima, kada je zagađenje najveće.

"Uvođenjem gradskih linija na svakih 15 minuta, mogu kratkoročno omogućiti da se umanji količina štetnih gasova benzopirena koji su izuzetno kancerogeni kao produkt izduvnih gasova automobila koji zbog guste magle ostaju u niskim slojevima atmosfere", predlažu iz BS.

Naglašavaju i značaj peletare u Vektri, čije pokretanje traže što prije kako bi se "na taj način omogućilo Pljevljacima da dobijaju pelet po povoljnim uslovima, dok se toplifikacija ne završi".

Dodaju da će se tako smanjiti potrošnja uglja, a samim tim i zagađenje.

"Pozivamo da se sredstva iz postojećeg Eko fonda preusmijere na umanjenje računa za električnu energiju, u saradnji sa EPCG za dodatnih 30 odsto", zaključili su iz BS Pljevlja.

Bonus video: