Abazović: Vlada počinje preduzimanje urgentnih i dugoročnih mjera za Pljevlja

Vlada će između ostalog subvencionisati cijenu električne energije, dok će dugoročno donijeti odluku da toplifikaciju Pljevalja proglasi za projekat od javnog interesa kako bi se ubrzala njegova realizacija

38087 pregleda 43 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Sa današnjeg sastanka, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je na Telegramu da Vlada Crne Gore počinje preduzimanje urgentnih i dugoročnih mjera za Pljevlja.

Pljevlja se posljednjih dana po osnovu zagađenja vazduha nalaze u alarmantnoj situaciji.

"Danas je u zgradi Vlade održan sastanak sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković Đurović i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Milanom Gazdićem povodom enormnog zagađenja vazduha i teške ekološke situacije u Pljevljima, ali i u drugim crnogorskim gradovima", naveo je Abazović.

Kako je rekao na sastanku je odlučeno da Vlada donese urgentne i dugoročne mjere.

"Urgentne mjere:

- Vlada će subvencionisati cijenu električne energije.

- Vlada će finansijski pomoći u nabavci prečišćivača vazduha za bolnice, vrtiće i škole, zatim javne institucije i domaćinstva.

- Vlada će obezbijediti dovoljnu količinu N95 zaštitnih maski.

- Kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine biće otvorena u Pljevljima

- Vlada će imenovati ekološkog inspektora za Pljevlja, a do njegovog imenovanja inspektori iz Podgorice i Berana će konstantno vršiti nadzor u tom gradu"

Naveo je i da će Vlada naredne nedjelje formirati tim koji će predložiti dugoročne mjere:

"Donijeti odluku da toplifikaciju Pljevalja proglasi za projekat od javnog interesa kako bi se ubrzala njegova realizacija.

- Subvencionisati termoizolaciju objekata.

- Ubrzati projekte toplifikacije drugih gradova na sjeveru koji imaju problem sa enormnim zagađenjem vazduha", saopštio je Abazović.

Bonus video: