Narod pobjeđuje: Odluke o kulturi u Titvu donosiće se u institucijama, ne na protestima

"Očigledno je da su članovi, aktivisti i simpatizeri DPS i satelistkih stranaka iskoristili pauzu za novogodišnje i božićne praznike u projektu "Ima nas" da lokalci ne izgube kondiciju", kazali su iz NP

2710 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Facebook
Ilustracija, Foto: Screenshot/Facebook

Građanska lisa Narod pobjeđuje reagovala je na protest nekoliko desetina građana, koji su se 6. januara okupili ispred kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu, zbog odluke Opštine da ukloni malu otvorenu scenu Centra za kulturu iz atrijuma ljetnjikovca.

"U vrijeme ovih blagih dana domaću javnost uveselio je "protest" Centra za kulturu povodom uklanjanja improvizovane scene iz atrijuma Ljetnjikovca Buća", navodi se u saopštenju liste Narod pobjeđuje.

Ističu da je vjerovatno prvi put u istoriji da neka budžetska jedinica organizuje protest protiv svog osnivača, odnosno opštine Tivat.

Kako kažu, "i to isključivo sa političkom konotacijom protiv aktuelne vlasti i daljeg razvoja druge ustanove- u ovom slučaju JU Muzej i galerija. Očigledno je da su članovi, aktivisti i simpatizeri DPS i satelistkih stranaka iskoristili pauzu za novogodišnje i božićne praznike u projektu "Ima nas" da lokalci ne izgube kondiciju".

Naglašavaju da je vrijednost protesta bila u činjenici da su govornici bili bivši direktori tivatskih i hercegnovskih ustanova kulture i lokalnih javnih servisa od kojih su pojedini kako kažu, "po prvi put skupili hrabrost da progovore u javnosti protiv neke vlasti, a dobar dio prisutnih "demonstranata" nikad nogom nije ni kročio na neki događaj organizovan na sceni -mučenici".

"Pritom su jasno pokazali svoj politički stav i nažalost hronični nedostatak znanja o mediteranskoj kulturi kakva treba da se razvija u Tivtu", kažu iz Narod pobjeđuje.

Tvrde da, "to što je protest predvodila nelegetimna vd direktorka Centra za kulturu koju je sada već bivši Savjet ove ustanove izabrao za nastavak mandata bez saglasnosti osnivača, daje posebnu draž čitavom opskurnom događaju".

"Pitanje izmještanja scene iz atrijuma zaštićenog spomenika kulture bio je očigledan povod DPS i satelitima da preko nelegalne vd diretorke organizuje neki pokušaj protesta i usput izmanipulišu beogradske i domaće glumce animirajući ih na podršku skupu na osnovu lažnih i poluinformacija", dodaju iz Narod pobjeđuje.

Naglašavaju da cilj događaja nije ni bila sudbina festivala Purgatorije ni scene koja kako kažu, "u njihovoj interpretaciji dobija oreol „kultne“ i „nezamjenljive“, već prizemna politička manipalicija nelegitimne i nesposobne direktorke kojoj je njen opstanak na funkciji glavna a sve drugo su sporedne teme".

Ističu da je protest organizovan nekoliko dana nakon usvajanja budžeta kojim su predviđena rekordna izdvajanja za ovu kulturnu ustanovu, 200.000 eura veća od prethodnog budžeta, "i nakon odluke opštinske vlasti da se ispravi nepravda i da im se nakon više godina vrati žiro račun i pečat što im je isti DPS ranije ukinuo".

Dodaju da je Opština vratila sve nagomilane dugove CZK, za koje tvrde da su odgovorni učesnici ovog skupa.

"Sadašnji aktvisti HGI, SDP i bivši članovi GO DPS, na tom nazovi protestu nijesu svojevremeno protestvovali što je DPS u Tivtu oduzeo pronadležnosti CZK, niti što je CZK srednjovjekovnu kulu Ljetnjikovca Buća Luković koristio kao depo i garderobu za svoje predstave", naglasili su iz Narod pobjeđuje.

Kako kažu, "sami vinovnici postavljali su scenu bez prethodnih uslova nadležnih državnih institucija, probili su vrata na objektu koji je zaštićen zakonom a muzejske artefakte koristili kao rekvizite za izvođenje predstava o čemu ima obilje dokaza".

Ističu da se protest održao na samom ulazu u obližnju Ljetnju pozornicu koja je jedna od tri scene CZK u koje je opština prethodno uložila značajna sredstva, i koje su potpuno tehnički opremljene za održavanje kulturnih manifestacija.

"Sporna scena nikad nije bila montažna jer su joj temelji betonirani, nikad nije bila demontirana i postavljena je mimo uslova o čemu govori i Elaborat Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 2013. godine koji decidno nalaže njeno uklanjanje", tvrde iz Narod pobjeđuje.

Dodaju da je to bezuspješno tražila i bivša direktorka Muzeja galerije koja je i sama iz redova DPS.

Iz Narod pobjeđuje naglašavaju da, "tivatske lokalne ustanove treba međusobno da se ispomažu ali ne po cijenu ugrožavanja djelatnosti neke od njih i ne po cijenu devastacije zaštićenog spomenika kulture kakav je Ljetnjikovac Buća – Luković na kome su u toku konzervatorski radovi za koje je bivši DPS režim nenamjenski potrošio sredstva".

Prema riječima ove liste, u najskorije vrijeme počeće adaptacija Ljetnje pozornice u Donjoj Lastvi, dok će zadatak novog Savjeta i rukovodstva CZK biti iznalaženje i ostalih prostora u gradu za odvijanje ljetnjih programa kulture.

"O kulturnoj politici sigurno se neće odlučivati na političkim protestima pristalica organizovanih kriminalnih grupa i populističkim kojevitezanjima, već se odluke o tome donositi jedino i isključivo u tivatskoj opštini, tivatskom parlamentu i tivatskim institucijama kulture", zaključili su iz Narod pobjeđuje.

Bonus video: