Tomović: Zbog detaljne rekonstrukcije fasade KIC-a bilo neophodno i uklanjanje murala

"Morali su se ukloniti djelovi koji su bili skloni padu, a urađena je i hidro-izolaciona fasada", kazao je direktor Agencije za stanovanje

2667 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Direktor Agencije za stanovanje Glavnog grada Vladimir Tomović kazao je da nedavno završeni radovi na uređenju fasade Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ nisu podrazumijevali samo krečenje, već da je fasadi bila potrebna detaljnija rekonstrukcija, te da je zato, između ostalog, uklonjen i mural koji je ta ustanova 2015. dobila na poklon od Francuskog instituta.

Tomović je kazao da su ekipe Agencije za stanovanje u saradnji sa Službom glavnog gradskog arhitekte pristupile temeljnoj obnovi fasade, dok je izvorna boja sačuvana, čime je objekat "dobio ljepši izgled i punu funkcionalnost".

Podsjeća da je objekat građen šezdesetih godina prošlog vijeka, ukazavši da je bila neophodna sanacija ovog tipa, te da su sredstva opredijeljena Budžetom Glavnog grada za 2022. godinu. Krajem ljeta zamijenjena je fasadna bravarija, nakon čega se pristupilo i sanaciji fasade.

„Želim da napomenem da ovi radovi nijesu podrazumijevali samo krečenje, već je fasadi bila potrebna detaljnija rekonstrukcija. Morali su se ukloniti djelovi koji su bili skloni padu, a urađena je i hidro-izolaciona fasada. Ono što posebno treba istaći je da je zamijenjen i dobar dio elemenata od lima, koje je trebalo zamijeniti jer je ovaj objekat u prethodnom periodu imao dosta problema sa prodorom vlage u unutrašnjost objekta, što je pomenutim radovima sanirano. KIC 'Budo Tomović' je srce kulture grada i kao takav je i prepoznat među našim sugrađanima. Dobili smo mnogo konforniji prostor za boravak u narednom periodu i svi problemi sa kojima se ova institucija suoačavala su riješeni. Svakako, vizuelni efekat nije zanemarljiv i u saradnji sa Službom Glavnog gradskog arhitekte, ovom objektu je vraćena izvorna bijela boja sa pojedinim elementima bordo i sive boje“, saopštio je direktor Agencije za stanovanje.

Tomović se osvrnuo i na komentare povodom uklanjanja murala koji je bio oslikan na jednom dijelu objekta.

„Želim da napomenem da je mural uklonjen već uz saglasnost uprave ove institucije, i to je bilo neophodno da bi se tehnički objekat odradio onako kako treba i da bi u cjelini bio završen na kvalitetan način. Ponavljam, nije bilo u pitanju samo krečenje fasade, već mnogo kompleksnija obnova fasade koja je podrazumijevala izradu hidro-izolacionih slojeva i nanošenje građevinskog ljepila, završne obrade od bavalita i drugih radova. U svakom slučaju, iz praktičnih razloga, zbog mnogobrojnih problema sa vlagom, to je na taj način moralo biti urađeno. Svakako da smo podržavaoci svih lijepih murala koji se oslikavaju i nadamo se da će, ukoliko se ukaže mogućnost i bude interesovanja, u narednom periodu, nešto slučno biti ponovo oslikano na fasadi ovog objekta“, zaključio je Tomović.

Bonus video: