Čeka se snijeg za spas sezone

Masovno otkazivanje zimovanja u Kolašinu i na Žabljaku, oči uprte u nebo, meteorolozi najavljuju padavine...

34477 pregleda 58 komentar(a)
Kopna zemlja na državnom skijalištu, Foto: Kolašin 1650
Kopna zemlja na državnom skijalištu, Foto: Kolašin 1650

Da snijeg u zimskim turističkim centrima nema alternativu, potvrđuje masovno otkazivanje rezervacija zimovanja u Kolašinu i na Žabljaku.

Trud lokalnih turističkih organizacija (TO) da gostima ponude “zamjenske” sadržaje za skijanje daje skromne rezultate, a u vodećim zimskim centrima čekaju da konačno padne snijeg, od čega umnogome zavisi i posjeta tokom januarskog špica sezone.

Nedostatak snijega ispraznio je naročito privatni smještaj, jer je još krajem decembra prošle godine počelo otkazivanje rezervacija za januar.

Broj gostiju tokom novogodišnjih praznika bio je zadovoljavajući u oba grada, ali smještajni kapaciteti nijesu bili u potpunosti popunjeni.

”Očekivano je. Gosti pitaju ima li snijega. Kad kažemo da nema, otkažu rezervaciju i obećaju da će doći kad padne. Nažalost, nema mnogo razloga za optimizam, jer je januar trebalo da bude špic sezone. Snijeg, prema nekim najavama, treba da padne polovinom mjeseca, ali nije izvjesno da li će ga biti dovoljno za skijanje. Prema pređašnjim najavama, da je bilo snijega, sada bi trebalo da smo puni”, kažu u jednom malom kolašinskom hotelu.

Slično objašnjenje za prazne sobe iznijelo je još nekoliko izdavaoca privatnog smještaja.

Prema najavama meteorologa, snijeg u planinskim centrima očekuje se u ponedjeljak i utorak, ali je pitanje da li će ga biti dovoljno za pripremu staza.

Iz državnog skijališta Kolašin 1600 nedavno su se pohvalili da je tokom novogodišnjih praznika bilo oko 3.000 gostiju, uprkos tome što su staze kopne. Dok u sklijalištu čekaju snijeg, gdje je simbolično zimska sezona otvorena 25. decembra, gostima nude panoramsku vožnju žičarom, sankanje na plastičnoj podlozi (tjubing) i dnevni muzički program.

Projekat vještačkog osnježavanja staza na Bjelasici tek je u fazi idejnog rješenja. Međutim, kako su ranije objasnili iz Skijališta Crne Gore, pitanje je da li bi taj sistem funkcionisao pri temperaturama kakve su proteklih dana izmjerene na planini.

Meteorolozi su objavili da su na području Žabljaka u tri uzastopna dana, od 1. do 3. januara, izmjerene istorijski visoke temperature. iz Zavoda za hidrometeorologiju saopšteno je da je prvog dana 2023. na Žabljaku, na 1450 metara nadmorske visine, bilo toplije nego ikad od kada se obavljaju mjerenja - 16 stepeni.

U kolašinskoj TO tvrde da ulažu maksimum napora da malobrojnim gostima u Kolašinu nadomjeste nedostatak snijega. Tačan broj turista koji trenutno borave u tom gradu, ne mogu da saopšte.

”Trudimo se boravak turista učinimo sadržajnijima. Tokom cijelog januara, u okviru Novogodišnjeg sajma, planiran je raznovrstan program. Sredinom januara, u Kolašinu se održava manifestacija Kolašin Winter art koju organizuje NVO Za promociju mladih talenata, u okviru koje će nastupiti poznati gitaristi iz Crne Gore i regiona. Besplatni autobus na relaciji centar grada-Kolašin 1600 funkcioniše svakodnevno, kako bi gosti mogli posjetiti ski-centar i uživati u panoramskim vožnjama žičarom i ostalim sadržajima na skijalištu”, kaže za Vijesti direktor TO Aleksandar Vlahović.

On objašnjava da će dalji tok sezone zavisiti od “stanja na ski-stazama”.

Ukoliko bude dovoljno snijega, kaže Vlahović, TO će se potruditi da kvalitetno realizuju drugi dio sezone.

Turističke agencije bile su prinuđene da improvizuju, pa su ponudu prilagodile trenutnoj situaciji. Turistima nude vožnje kvadovima, obilazak seoskih domaćinstava, pješačke ture…

I direktorica žabljačke TO Vanja Krgović Šarović potvrđuje da će od rada skijališta zavisiti turistička sezona i u tom zimskom centru. Na Žabljaku su sada, kaže ona, ostali samo iskreni ljubitelji planine. Većina onih koji zimovanje ne mogu da zamisle bez snijega i skijanja - otkazali su rezervacije, pa je situacija nezavidna, kaže ona.

”Popunjenost smještajnih kapaciteta na Žabljaku tokom praznika je bila nešto iznad polovične. Poslije praznika je nastupilo masovno otkazivanje rezervacija. Razlog je, naravno, nedostatak snijega. Ozbiljno smo se pripremali za ovu turističku sezonu, a svoju ponudu smo predstavili u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Zagrebu, jer su glavni gosti domaći i iz regiona”, objasnila je.

Tokom sezone je, podsjeća, bila planirana besplatna vožnja autobusima od hotela do skijališta i nazad. Ta ponuda je dio saradnje TO Žabljak, Privredne komore, Nacionalne turističke organizacije i žabljačke Opštine.

Krgović Šarović podsjeća da su dnevne temperature na Žabljaku ovih dana “u plusu”, te da to pruža odlične uslove za pješačenje i planinarenje.

Veselo na kolašinskom trgu

U okviru drugog Kolašin Winter art-a gostovaće i Vlatko Stefanovski, najavili su organizatori. Pored proslavljenog makedonskog gitariste, nastupiće Trio Variete Montengro, Duo gitara Bulatović - Nikčević, a biće održan i koncert stipendista NVO za promociju mladih talenata.

Na Novogodišnjem bazaru sve do kraja januara biće povremno organizovani nastupi muzičara različitih žanrova. Na Trgu boraca nastupiće Rudolf, Bjelopljski tamburaši, Dva i po šešira…

Biće održana i manifestacija Kolašin pleše.

Svirke organizovane na bazaru do sada su bile prilično dobro posjećene.

Bonus video: