Fejzić: Amfilohije tendencioznim izjavama ugrožava međuvjerski sklad

Tvrdnje da su određene džamije u Podgorici podignute na temeljima srpskih crkava i manastira su neutemeljene i tendenciozne, kazao je Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori
78 pregleda 25 komentar(a)
Rifat Fejzić, inauguracija, Foto: Boris Pejović
Rifat Fejzić, inauguracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.09.2017. 16:42h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, u nedavnim izjavama iznio je niz opasnih teza na račun istorijskog i savremenog poimanja muslimana Crne Gore, sa ozbiljnim reperkusijama po suživot u Crnoj Gori, kazao je Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, koji je rekao da u Mešihatu Islamske zajednice najoštrije osuđuju i odbacuju izjave mitropolita SPC.

Kako je kazao, tvrdnje da su određene džamije u Podgorici podignute na temeljima srpskih crkava i manastira su neutemeljene i tendenciozne.

"Odgovorno tvrdimo da ni jedna džamija u daljoj ili bliskoj prošlosti nije izgrađena na temeljima pravoslavnih bogomolja, o čemu postoji relevantna katastarska i arhivska dokumentacija. S druge strane, svjedoci smo težnji SPC da odlučuje o vakufima Islamske zajednice u Podgorici, te pokušaja da se njihovo pokrštavanje (Sahat-kula) javnosti prikaže kao formula suživota, tj. uslovom neobnavljanja mržnje. Nama nijesu potrebni traktati o mržnji i slobodi, niti mržnja kao uslov slobode. Sahat-kula, kao profana građevina islamske arhitekture, ne može biti postament vjerskom simbolu, posebno ne krstu, koliko god tu „simbiozu“ mitropolit priželjkivao i proglašavao simbolom slobode," navodi Fejzić u reagovanju.

Takođe, ističe, u Islamskoj zajednici su spremni da sve porušene džamije u Podgorici podvrgnu arheološkim istraživanjima kako bi se utvrdilo da li su zaista izgrađene na temeljima pravoslavnih bogomolja SPC.

Bonus video: