Šimun: Povećati fizičku i pravnu zaštitu zdravstvenih radnika

U Pokretu Evropa sad očekuju da se, osim javnih osuda, poradi na konkretnim rješenjima

2169 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) osudio je svaki vid napada na zdravstvene radnike, poručivši kako očekuju se obezbijedi povećanje pravne zaštite zdravstvenog radnika, kroz sticanje statusa službenog lica ili nekog alternativnog modela.

Člana Glavnog Odbora te stranke, doktor Vojislav Šimun, kazao je kako je neprimjereno da su oni čiji je posao posvećen dobrobiti svakog čovjeka učestalo izloženi uvredama na javnim platformama i društvenim mrežama, te čak i fizičkim nasrtajima nesavjesnih pojedinaca. To, kako je naveo, ukazuje na kompromitovanu bezbjednost na radnim mjestima i njihov unižen društveni položaj.

"S obzirom na sve veću frekventnost ovakvih nemilih događaja imperativ je da nadležne institucije preduzmu adekvatne mjere kako bi se povećao stepen sigurnosti na radnom mjestu svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Očekujemo da se, osim javnih osuda, poradi na konkretnim rješenjima u smislu preispitivanja proporcionalnosti dosadašnjeg kažnjavanja simboličnim novčanim kaznama za djela kojima se ugrožavaju rad i život medicinskog osoblja, te da se obezbijedi povećanje pravne zaštite zdravstvenog radnika kroz sticanje statusa službenog lica ili nekog alternativnog modela", saopštio je Šimun.

Kazao je da bi prisustvo pripadnika MUP-a u javnim zdravtsvenim ustanovama doprinijelo povećanju stepena bezbjednosti, kako za medicinsko osoblje, tako i za pacijente i time unaprijedilo funkcionalnost i sigurnost radnog procesa.

"Imajući u vidu kompleksnost geneze ovog problema, kao i dalekosežne posljedice istog, osim apela nadležnim institucijama neophodno je razumijevanje i podrška od strane svih građana - dakle na potezu je cijelo društvo", zaključio je Šimun.

Bonus video: