U petak Međunarodni dan bez automobila

"U okviru obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila 22. septembra i povodom Evropske nedjelje mobilnosti u Podgorici smo u saradnji sa Džada junior, NVO-ima Ozon i biciklo.me pripremili bogat program za naše najmlađe učesnike u saobraćaju"
93 pregleda 2 komentar(a)
Podgorica trg, Foto: Srdan Kosović
Podgorica trg, Foto: Srdan Kosović
Ažurirano: 21.09.2017. 16:19h

Sjutra se u Crnoj Gori i širom Evrope obilježava Dan bez automobila koji promoviše viziju gradskih ulica kojima ne dominiraju motorna vozila, kazala je Radica Zeković iz UNDP-a.

Kako je kazala, ovo je dan biciklista, pješaka vozača rolera, trotineta, skejt bordova, korisnika invalidskih kolica, kao i svih učesnika u saobraćaju koji ne zagađuju okolinu, ne prave buku i ne zauzimaju životni prostor svojih sugrađana.

"Upotreba automobila uzrokuje emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju stalan negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promjene. Stoga svako od nas treba da čini sve što može kako bi izbjegavao da koristi automobil, posebno na kraćim relacijama (kraćim od 5 km), te kako bi prešao na alternativne vidove saobraćaja. Alternativna mobilnost se sastoji od javnog prevoza, željeznice i ekoloških vidova saobraćaja kao što su pješačenje ili upotreba bicikala", kazala je Zeković.

Ona je kazala da su im podršku dali i svi prevoznici u javnom gradskom saobraćaju koji će sjutra, 22. septembra. kada se obilježava Evropski dan bez automobila, sniziti cijenu autobuske karte sa 0,70 eura na 0,50 eura i na taj način se pridružiti promociji alternativnih vidova prevoza u okviru Evropske nedjelje mobilnosti.

"U okviru obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila 22. septembra i povodom Evropske nedjelje mobilnosti u Podgorici smo u saradnji sa Džada junior, NVO-ima Ozon i biciklo.me pripremili bogat program za naše najmlađe učesnike u saobraćaju", istakla je Radica Zeković

Bonus video: