Vlada da saopšti planiraju li vojnu vježbu na Sinjajevini sredinom januara

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu su kazali da posljednjih dana kruže glasine da su VCG i Ministarstvo odbrane planirali vojne manevre na Sinjajevini polovinom januara, ne čekajući da međuresorna komisija Vlade završi svoj posao

4706 pregleda 6 komentar(a)
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Građanska inicijativa (GI) Sačuvajmo Sinjajevinu pozvala je premijera Dritana Abazovića, Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore (VCG) da obavijeste građane da li planiraju da sredinom januara sprovedu vojnu vježbu na Sinjajevini.

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu su kazali da posljednjih dana kruže glasine da su VCG i Ministarstvo odbrane planirali vojne manevre na Sinjajevini polovinom januara, ne čekajući da međuresorna komisija Vlade završi svoj posao.

Oni su podsjetili da je Vlada formirala tu komisiju krajem oktobra prošle godine sa zadatkom da iznađe alternativno rješenje za lokaciju vojnog poligona u Crnoj Gori.

„Ako su ove glasine tačne, a vjerovatno jesu, jer su se i ranija govorkanja na ovu temu kasnije ispostavljala kao realnost, jasno je da Ministarstvo odbrane i oficiri VCG ne mare mnogo za rad ove komisije, a još manje za politička obećanja prethodne dvije Vlade, i jašu na odluci iz septembra 2019. koja je još na snazi“, navodi se u saopštenju.

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu su kazali da su Abazović i drugi politički lideri obećali mnogo puta u posljednje dvije godine da Sinjajevina neće biti korišćena kao vojni poligon.

„Nažalost, ova slatka obećanja odavno imaju ukus gorke prevare. Očigledno je da je su političari, premijer, ministri i oficiri opet zaboravili na Ustav Crne Gore, na propise EU, na međunarodne konvencije, na mišljenje i preporuke Evropskog parlamenta, domaće i strane stručne javnosti“, rekli su iz te GI.

Kako su dodali, svi su opet zaboravili da postoje građani Crne Gore i stočarske zajednice Sinjajevine, i da im je uručena peticija protiv vojnog poligona na Sinjajevini sa više od 25 hiljada potpisa.

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu su kazali da je vježba, koju su spriječili 2020. godine, takođe prvo bila glasina, da bi tek nakon javnog istupa članova te GI tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković priznao da se vježba zaista sprema.

Oni su rekli da se, nažalost, ta praksa i dalje nastavlja, uprkos činjenici da je sada na čelu Ministarstva odbrane Filip Adžić, koji je 2020. godine protestovao i učestovao u sprečavanju vojne vježbe.

„Zaborav se, kad je u pitanju vojni poligon u Crnoj Gori, širi kao epidemija među državnim službenicima“, navodi se u saopštenju.

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu su rekli da se, nastavljajući svoju politiku ignorisanja naroda i elementarnih prava građana, Vlada i Ministarstvo odbrane nijesu odazvali ni na zahtjev 73 nevladine organizacije koje su tražile da predstavnik te GI bude uključen u radni tim za preispitivanje odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini.

Kako su istakli, GI okuplja okuplja predstavnike lokalnih stočarskih zajednica Sinjajevine, ali i brojne druge građane Crne Gore kojima je stalo do ekološke države i zaštite njenih vitalnih interesa.

„Umjesto transparentnosti i javne rasprave koja bi obuhvatila i ljude sa Sinjajevine i uzela u obzir sve relevantne činjenice pri razmatranju odluke da se najveći Balkanski pašnjak i biodiverzitetski dragulj Evrope pretvori u međunarodni vojni poligon za bojeva gađanja, nastavlja se praksa ignorisanja građana i formiraju radni timovi i komisije čija su mišljenja unaprijed zacrtana voljom nalogodavaca“, istakli su iz GI.

Oni su kazali da se narod sa Sinjajevine i drugi građani i aktivisti, koji se bore za zaštitu ljudskih prava i prirode, oštro protive odluci o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini, i poručili da ni po koju cijenu neće dozvoliti da se na toj planini održi vojna vježba.

„Bićemo na Sinjajevini i 15. januara i svakog drugog dana dok se odluka o vojnom poligonu ne ukine, a Sinjajevina proglasi zaštićenim područjem“, poručili su iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Oni su pozvali sve građane Crne Gore da im se pridruže u borbi za očuvanje Sinjajevine, najvećeg balkanskog pašnjaka i najznačajnijeg poljoprivredno-stočarskog resursa Crne Gore.

Bonus video: