Budva prodaje Rašidovu iluminaciju

Kontroverzni rad poznatog dizajnera koji je devastirao starogradske bedeme, već šestu godinu čami u podrumu zgrade Akademije znanja

22326 pregleda 2 komentar(a)
Rašidova iluminacija na zidinama Starog grada, Foto: Vuk Lajović
Rašidova iluminacija na zidinama Starog grada, Foto: Vuk Lajović

Kontroverzna novogodišnja iluminacija, rad svjetskog dizajnera Karima Rašida, koja je devastirala starogradske bedeme, a već šestu godinu čami u podrumu zgrade Akademije znanja, biće ponuđena na prodaju.

To je “Vijestima” rečeno u kabinetu novoimenovanog gradonačelnika Budve Mila Božovića.

Opština, kako je rečeno, ne planira da iluminaciju bilo gdje instalira, već je prodaja jedino rješenje.

”Ukoliko ne bude zainteresovanih, spremni smo da iluminaciju poklonimo nekoj od opština u Crnoj Gori koja pokaže interesovanje”, navode u kabinetu prvog čovjeka Budve.

Svih prethodnih godina iluminacija u obliku dvostrukog niza svjetlećih cijevi, ukupne dužine 250 metara od Pizane do Brijega od Budve, bila je postavljena na bedemima uoči dočeka Nove 2015. Zbog forme svjetlećih elemenata, ukras je nosio simboličan naziv DNK. Problem je izbio jer je iluminacija postavljena na 42 metalna držača dužine 1,4 metra, koji su učvršćivani šrafovima u kamene zidine stare više vjekova i time izazvala ozbiljna oštećenja.

Nikada nije objavljeno koliko je koštala izrada svjetlosnih elemenata, ali i koliko je iznosio honorar Rašida. Nezvanično se pominje da je iz gradske kase izdvojeno nekoliko stotina hiljada eura, ali tadašnja gradska uprava je ovaj podatak čuvala kao tajnu.

Ideju da se Rašid angažuje i ujedno iluminacija postavi na srednjovjekovne bedeme promovisao je tadašnji sekretar za gradsku infrastrukturu Nikola Divanović. Njegovu “viziju” svesrdno je tada podržala gradska uprava DPS- DP, koja je ujedno ostala i nijema na skrnavljenje bedema.

Divanović i Rašid
Divanović i Rašidfoto: Vuk Lajović

Krivičnu prijavu protiv Divanovića podnijela je još sredinom decembra 2014. Mjesna zajednica “Stari grad”, optužujući ga da je postavljanjem iluminacije degradiran bedem Starog grada, koji je spomenik kulture.

Međutim, kotorsko tužilaštvo je prije par godina odbacilo krivičnu prijavu Mjesne zajednice protiv Divanovića..

”Iz Tužilaštva su tada obrazložili da u momentu podnošenja prijave bedemi nisu bili upisani u registar zaštićenih kulturnih dobara, ali je tužilaštvo po službenoj dužnosti moglo da formira optužnicu zbog oštećenja opštinske imovine, da je postojala volja. Kako bilo, bedemi su prilikom postavljanja čuvene iluminacije značajno oštećeni i nakon toga se odnos prema njima nije nimalo promijenio nabolje”, rečeno je ranije “Vijestima” iz MZ “ Stari grad”

Glavni inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara je tada donosio rješenja o uklanjanju novogodišnje dekoracije sa starogradskih bedema, na šta su se gradske vlasti oglušivale do novembra 2016, kada je realizovana prva faza uklanjanja iluminacije. Radnici Komunalnog preduzeća tada su uklonili na osnovu projekta koji je sačinila Javna ustanova Muzeji i galerije svijetleće cijevi, ali su ostali metalni držači.

Druga faza uklanjanja iluminacije realizovala je aktuelna gradska uprava koja je nakon sprovedenog tenderskog postupka angažovala u maju 2018. tivatsku kompaniju “Projektor” koja je uklonila 42 metalna držača sa starogradskih zidina te izvršila sanaciju.

Bedemi grada Budve su registrovano kulturno dobro sa tragovima od II do XV vijeka nove ere, a današnji izgled dobili su konačno 1495. godine.

Divanović je bio jedna od glavnih političkih figura u ljeto 2020, kada je došlo do nasilne smjene vlasti u Budvi.

Bonus video: