Jasikovac konačno pod zaštitom

Spomen-kompleksu Sloboda u Beranama dodijeljen status kulturnog dobra od nacionalnog značaja

17165 pregleda 4 komentar(a)
Spomenik Sloboda na Jasikovcu, Foto: Miljana Kljajić
Spomenik Sloboda na Jasikovcu, Foto: Miljana Kljajić

Spomen-kompleksu “Sloboda” na Jasikovcu u Beranama dodijeljen je status kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Rješenje o tome se čekalo deset godina, a donijela ga je Uprava za zaštitu kulturnih dobara decembra prošle godine.

“Inicijativa o dodjeli ovog statusa je uzeta u razmatranje još 2013. godine i od tada čekamo ovo rješenje. Zahtjev prema Upravi smo prosljeđivali više puta, tako da želim da naglasim da smo zahvalni sadašnjoj direktorici Uprave za zaštitu koja je insistirala da dođe do ovoga”, kazala je “Vijestima” direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić.

Na pitanje šta će to značiti za kulturnu baštinu Berana, Folić navodi da je to prije svega uvećalo značaj tog kompleksa, te da se tim rješenjem podrazumijeva da sada država ima nadzor nad tim kulturnim dobrom.

Samim tim, dodaje ona, država ima i obavezu da ulaže određena sredstva u njegovo održavanje i promociju, uglavnom kroz “Program zaštite i održavanja kulturne baštine”.

U planu je i sređivanje prostora oko Jasikovca, a Folić pojašnjava da su sredstva za izradu projekta uređenja Opštini Berane već odobrena od Ministarstva kulture, ali i da je Opština obezbijedila dio novca.

Prema njenim riječima, ubrzo će biti raspisan konkurs za idejno rješenje, a zatim i izrada projekta.

“Ove godine su od Ministarstva kulture dobijena sredstva za realizaciju projekta u iznosu od 300.000 eura i planiramo da projekat završimo do jula, a onda ga i realizujemo”, naglasila je ona.

Jasikovac, spomenik na Jasikovcu
foto: Miljana Kljajić

Samo uređenje prostora oko Jasikovca će biti precizirano projektom, za koji će od Uprave dobiti smjernice.

“Uređenje kompleksa i ukupne parkovske površine obuhvatiće: ograđivanje, pravljenje parking prostora, uređenje staza, određene sportske terene, uređenje hortikulture, kao i izgradnja nekog objekta (restorana). Doduše sve ovo će detaljnije biti precizirano projektom”, pojasnila je Folić.

Brdo Jasikovac se nalazi na kilometar od grada. Prema istorijskim podacima, na tom mjestu su, poslije boja na Rudešu 1862. godine, Turci podigli svoje vojno utvrđenje i tek povremeno prelazili na lijevu obalu Lima da umire buntovno stanovništvo.

Spomenik na Jasikovcu je jedan od simbola Berana, a simbol je borbe za oslobođenje koja se u tom kraju vodila tokom Balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata.

Spomenik Sloboda je podignut 1977. godine i visok je 18 metara, dok se parkovska površina spomen-kompleksa prostire na 24 hektara.

U obliku je kupe i podsjeća na fišek ili zrno metka. Oko kupe je poređano četrdeset velikih blokova poliranog granita na kojima se nalaze natpisi i ornamenti. Uklesano je dvesta pedeset kvadratnih metara ornamentike i ispisano 10.000 slova, koja govore o istoriji ovog kraja.

Spomenik je djelo poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića i predstavlja simbol borbe za oslobođenje koja se vodila u ovom kraju tokom balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata.

Spomenik je podignut na mjestu gdje su 17. jula 1941. godine njemački okupatori strijeljali beranske rodoljube.

Spomen-kompleks Jasikovac i parkovska površina čine cjelinu sa popločanim stepeništem, hodnim stazama i prolazima koji vode ka centralnom dijelu spomenika, koncipiranom kao amfiteatar.

Park na Jasikovcu je i omiljeno izletište Beranaca, i mjesto sa kog se pruža najbolji pogled na čitav grad.

Bonus video: