Manje novca Turističkoj organizaciji Kolašin

Iz Opštine se nadaju da će odnedavno popunjeno radno mjesto turističkog inspektora omogućiti još bolju naplatu prihoda

4283 pregleda 0 komentar(a)
Nove prostorije Turističke organizacije, Foto: Dragana Šćepanović
Nove prostorije Turističke organizacije, Foto: Dragana Šćepanović

Transfer iz opštinskog budžeta lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO) Kolašin ove godine iznosiće svega 20.000 eura, što je za trećinu manje nego lani. Umanjena podrška iz opštinske kase, tokom javne rasprave o nacrtu Odluke o budžetu, pravdana je povećanim prihodima TO, to jest efikasnijom naplatom članskog doprinosa i boravišne takse 2022. godine.

Takođe, iz Opštine se nadaju da će odnedavno popunjeno radno mjesto turističkog inspektora omogućiti još bolju naplatu prihoda.

”Razlog što će tokom 2023. godine transfer TO biti za trećinu manji je povećana naplata članskog doprinosa i boravišne takse, koji čine prihode turističkih organizacija u 2022. godini. Popunjavanje radnog mjesta turistički inspektor doprinijeće boljoj napati tih prihoda. U Kolašinu se očekuje konstantan porast broja turista. Na Međuopštinskim omladinskim sportskim igrama (MOSI), koje će narednog ljeta biti održane u Kolašinu, očekuje se nekoliko hiljada takmičara i posjetilaca. Sve to predstavlja potencijal za povećanje prihoda lokalne TO”, objasnili su predlagači Odluke o budžetu.

Sticajem okolnosti, budžet je predložila bivša vlast, a usvojen je jednoglasno u lokalnom parlamentu 28. decembra.

Tokom javne rasprave o budžetu, iz TO su tražili da ove godine iz opštinske kase dobiju 50.000 eura. Predlog je obrazložen velikim brojem manifestacija koje tokom godine organizuje TO, a naročito, kako su objasnili, i zbog povećanih troškova i obima posla u organizaciji MOSI.

Taj predlog nije usvojen, a iz lokalne uprave su podsjetili da je Opština predvidjela 320.000 eura za organizaciju MOSI.

U Kolašinu godinama nije bilo turističkog inspektora, koji bi, kako je ranije saopštio direktor TO Aleksandar Vlahović, trebalo da radi i tokom ljetnje i tokom zimske turističke sezone. Uprkos brojnim najavama, to radno mjesto je popunjeno tek nedavno, jer do tada nije bilo saglasnosti iz Ministarstva finansija.

Nekoliko mjeseci krajem 2019. i početkom 2020. godine ti poslovi su bili povjereni inspektorki Ani Šćepanović, pa je za to vrijeme značajno povećan broj onih koji su registrovali privatni smještaj. Nakon toga, Šćepanović je premještena u komunalnu inspekciju. Novi turistički inspektor je Marko Matović, bivši načelnik Komunalne policije.

Prema zvaničnim podacima, u Kolašinu je oko 1.100 kreveta u privatnom smještaju. Godinama je bila evidentna razlika između broja registrovanih izdavaoca smještaja u odnosu na Kolašinke i Kolašince koji na bukingu nude tu uslugu.

Kancelarije TO u decembru su premještene u renoviranu zgradu nekadašnje Regionalne turističke organizacije. Ranije, TO je bila smještena u neuslovnoj baraci, u kojoj je nedostajalo i prostora i uslova za rad.

Bonus video: