IJZ: Roditelji da vakcinišu djecu MMR vakcinom, male boginje se pojavile u regionu

Epidemiolozi su u kontinuitetu upozoravali da će do epidemije morbila doći, a da je obuhvat vakcinacijom djece u Crnoj Gori izuzetno nizak i nedovoljan za kolektivni imunitet. U Srbiji potvrđeni prvi slučajevi infekcije

17198 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZ) pozvao je i apelovao na roditelje da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom.

Poručili su da nas je učinak manje pokrivenosti vakcinacijom protiv malih boginja doveo na prag izbijanja epidemije malih boginja.

"Naime, prvi potvrđeni slučajevi morbila su već registrovani u regionu, te stoga molimo roditelje da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom u periodu predviđenom za vakcinaciju, jer je to vrijeme kada su djeca najosjetljivija na zarazne bolesti koje se preveniraju ovom vakcinom i omoguće im zdravo djetinjstvo", navodi se u saopštenju.

Iz te zdravstvene ustanove su poručili da male boginje mogu uzrokovati izuzetno teške komplikacije kao što su: upala pluća i drugih dijelova respiratornog sistema, upala srednjeg uva, encefalitis; kasne sekvele nakon više godina od infekcije, kao što je subakutni sklerozirajući panencefalitis i smrtne ishode.

"Nadamo se da ćemo zajedno uz pomoć roditelja, nacionalnih i međunarodnih partnerskih institucija uspjeti spriječiti epidemiju malih boginja u našoj zemlji i sačuvati zdravlje najmlađih članova našeg društva", piše u saopštenju.

Epidemiolozi su u kontinuitetu upozoravali da će do epidemije morbila doći, a da je obuhvat vakcinacijom djece u Crnoj Gori izuzetno nizak i nedovoljan za kolektivni imunitet.

U Srbiji potvrđen prvi slučaj malih boginja

U Srbiju su stigle male boginje. Prvi slučajevi potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana. Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro, piše RTS.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović kazala je da je njihova referentna laboratorija u Torlaku potvrdila na uzorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva prisustvo morbila.

Kako prenosi RTS, direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda, što se dešavalo tokom posljednje epidemije.

Osim malih boginja, u Novom Pazaru se pojavila mononukleoza kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, piše Danas.

Bonus video: