Zelenilo: Kopanje temelja u Beogradskoj ulici oborilo čemprese

Iz podgoričkog “Zelenila” kazali da su stabla na građevinskoj parceli “Okova” bila potkopana. Prema katastru zelenila, procijenjena vrijednost posječenog drveća mogla bi da iznosi i preko 3.500 eura po stablu

22018 pregleda 36 komentar(a)
Sa gradilišta ispod “Gorice”, Foto: Luka Zekovic
Sa gradilišta ispod “Gorice”, Foto: Luka Zekovic

Stabla koja su posječena u Beogradskoj ulici, u centru Podgorice, na gradilištu “Okova”, bila su kritičnom stanju jer su potkopana prilikom kopanja temelja, tvrde iz “Zelenila”. Iz “Okova” su prethodno kazali da je prvo drvo palo, jer je po iskopavanju temelja za garažu i nevremena, počela da se obrušava zemlja. Rekli su i da su potom, uz saglasnost “Zelenila”, posjekli još pet.

”Na poziv predstavnika kompanije ‘Okov’ da je palo stablo na saobraćajnicu - Beogradska ulica, zaposleni ovog privrednog društva Glavnog grada izašao je na lice mjesta i utvrdio da je navedeno stablo izvaljeno sa privatne parcele. Daljim uvidom utvrdio je da je još nekoliko stabala u kritičnom stanju, jer se radi o drveću potkopanom prilikom izvođenja radova, što je bila i njegova jedina komunikacija sa investitorom”, rekli su iz “Zelenila”.

Budući stambeni objekat “Okova” gradi se na parcelama 2325 i 2326, KO Podgorica II, UP46a, Zona A, DUP “Nova varoš 2”.

Iz te podgoričke firme kazali su ranije “Vijestima” da je krajem decembra, pred Novu godinu, u većem dijelu završen iskop za podzemnu garažu, a da je do odronjavanja zemlje na parceli došli nakon nevremena koje je devetog januara pogodilo Podgoricu.

”Devetog januara, na dan kad smo planirali da otpočnemo betonske radove na budućoj podzemnoj garaži, Podgoricu je zadesila oluja, sa ogromnim količinama padavina i vrlo jakim vjetrom. Tokom noći između 9. i 10. januara došlo je do velikog odronjavanja zemlje na parceli. Napominjemo da je, što je neobično za Podgoricu, do dubine od četiri metra zemljište vrlo rastresito. Ispod drvoreda koji smo planirali da sačuvamo odvalili su se ogromni komadi tla, zapremine pet do deset kubika”, rekli su ranije iz “Okova”.

Tvrde i da su se 10. januara ujutro podgoričkom Sekretarijatu za saobraćaj i obratili zahtjevom za zatvaranje ulice, te da su uputili molbu Komunalnoj policiji za hitan obilazak terena.

”Oko podneva istog dana jedno drvo je palo na Beogradsku ulicu. Alarmirali smo sve nadležne službe - od obične policije, preko komunalne policije i komunalne inspekcije, do Sekretarijata za saobraćaj i javnog preduzeća ‘Zelenilo’. Zaposleni iz ‘Zelenila’ je izašao na teren i saopštio nam da čempresi moraju hitno biti uklonjeni, jer će svi redom popadati ‘u narednih sat ili dva ili noćas’, ali da to moramo učiniti sami, jer gradske službe i preduzeća nemaju nadležnost na privatnim parcelama. Vođeni prije svega željom da sačuvamo živote prolaznika, a onda i okolnu imovinu, na brzinu smo se organizovali i uklonili još pet stabala koja su bila u kritičnoj zoni”, kazali su prije nekoliko dana iz “Okova”.

Iz “Zelenila” su nakon objave teksta u “Vijestima”, negirali navode “Okova”.

Radovi na gradilištu te podgoričke firme nesmetano su nastavljeni nakon uklanjanja drveća.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koje je “Okovu” izdalo rješenje za gradnju krajem juna 2022, nisu se oglašavali u vezi sa dešavanjima na gradilištu podgoričke firme.

Iz Glavnog grada ranije su rekli da glavni gradski arhitekta nije dao pozitivno mišljenje na idejno rješenje za objekat “Okova”, da je postupak vođen gotovo godinu, da su nudili drugačije rješenje, pa i razmjenu parcele, “uz jasnu napomenu da ni u kom slučaju nije prihvatljivo uklanjanje postojećih vrijednih stabala”.

Rekli su i da je u toku razmatranja priloženog idejnog rješenja konstatovano da objekat prelazi zadatu građevinsku liniju za podzemne djelove objekta, locirajući dio podzemne garaže uz samu granicu parcele.

”Investitor se pozvao na mogućnost pomjeranja građevinske linije uz saglasnost susjeda, izdajući samom sebi saglasnost, budući da je vlasnik susjednih katastarskih parcela. Takođe, naveli su da bi eventualnim pomjeranjem objekta unutar građevinske linije bili primorani da uklone postojeća vrijedna stabla”, rekli su ranije iz Glavnog grada, dodajući i da je Služba glavnog gradskog arhitekte “konstatovala da dostavljena saglasnost nije validna iz razloga što su susjedne katastarske parcele namijenjenje za javni put i predmet su eksproprijacije”.

Rekli su i da pozicioniranje podruma na parceli onako kako je predviđeno idejnim rješenjem na koje je saglasnost investitoru” dao glavni državni arhitekta, ugrožava rekonstrukciju Beogradske ulice predviđenu planskim dokumentom.

Beogradska ulica, prema granicama Spomenika prirode park-šuma “Gorica”, nalazi se u zaštitnom pojasu (bafer zona) parka.

Čempres stariji od 30 godina dostiže vrijednost i više od 3.500 eura

Na prethodna pitanja redakcije o kojim je stablima riječ, kojem broju, kao i koja je njihova procijenjena vrijednost, iz “Zelenila” su kazali da je “navedeni prostor u privatnom vlasništvu, dok su nadležnost ‘Zelenila’ javne zelene površine”.

Iz “Okova” su rekli da su u pitanju čempresi.

Zelenilo iz Beogradske ulice ne nalazi se u evidenciji i katastru zelenih površina u Podgorici (kzp.podgorica.me), ali se na osnovu podataka o stablima iz neposredne okoline, može napraviti okvirna procjena posječenog drveća.

Procijenjena vrijednost čempresa na Bulevaru Ivana Crnojevića koji su stariji od 30 godina i u dobrom su do u vrlo dobrom stanju je oko 1.800, pa i preko 3.500 eura.

Na Bulevaru su evidentirani i primjerci koji su poluosušeni, sa nekrozom kore, i takvi čempresi procjenjuju se na oko 300 eura.

Vijek trajanja čempresa je 300 godina.

Bonus video: