CInMED: Sastav vakcina se strogo kontroliše, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima

Naglasili su da u sastav vakcina ulaze supstance koje imaju poznato djelovanje, koje odgovaraju međunarodnim standardima kvaliteta, a da su zastupljene u količinama koje dokazano nemaju štetan učinak na zdravlje ljudi

7926 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sastav, proizvodnja, distribucija i primjena svih vakcina u Crnoj Gori strogo se kontrolišu, u skladu sa najvišim evropskim i međunarodnim standardima, saopštili su iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Iz Instituta su se oglasili povodom sve većeg interesovanja građana za sastav vakcina, te njihovu bezbjednost i djelotvornost.

"Upravo zbog činjenice da se vakcine primjenjuju kod zdravih ljudi, najčešće kod djece, sa ciljem zaštite od zaraznih bolesti, posebna pažnja je posvećena poštovanju najviših standarda pri svakom koraku njihove proizvodnje, distribucije i primjene", navodi se u saopštenju.

Naglasili su da u sastav vakcina ulaze supstance koje imaju poznato djelovanje, koje odgovaraju međunarodnim standardima kvaliteta, a da su zastupljene u količinama koje dokazano nemaju štetan učinak na zdravlje ljudi.

Prije stavljanja u promet, dodaju iz Instituta, djelotvornost i bezbjednost vakcine mora biti dokazana kroz brojne pretkliničke i kliničke studije.

"U Crnoj Gori su u prometu vakcine koje se koriste u zemljama Evropske unije i zemljama okruženja, a svaku seriju vakcine (bez obzira na to da li je ona registrovana u Crnoj Gori ili je u prometu na osnovu saglasnosti za tzv. interventni uvoz) prilikom uvoza u Crnu Goru obavezno prati sertifikat proizvođača, kao i dodatni sertifikat jedne od nezavisnih akreditovanih laboratorija, koji potvrđuje odgovarajući kvalitet", saopštili su oni.

CInMED, prema njihovim riječima, prati bezbjednost primjene vakcina, kao i ostalih ljekova u prometu, kroz aktivno učešće i međunarodnu saradnju u okviru internacionalnog programa praćenja bezbjednosti primjene ljekova.

Bezbjednost vakcina u prometu se takođe, kako kažu, budno prati kroz sistem nadzora nad imunizacijom, koji zajednički vrše CInMED i Institut za javno zdravlje, kako bi svaki eventualni problem u vezi sa primjenom vakcina bio uočen što je moguće ranije, a reakcija institucija bila blagovremena i adekvatna.

Na portalu CInMED (www.cinmed.me), pretragom Registra ljekova, zdravstveni radnici i pacijenti mogu pronaći tačne i pouzdane informacije o vakcinama koje su registrovane u Crnoj Gori. Dostupni su Sažetak karakteristika lijeka (namijenjen zdravstvenim radnicima) i Uputstvo za lijek (namijenjeno pacijentima), koje CInMED odobrava prilikom registracije lijeka, a koji sadrže informacije o sastavu lijeka, načinu njegovog djelovanja, odobrenim indikacijama, kao i mogućim neželjenim reakcijama.

CInMED je pozvao pacijente da odluke o svom zdravlju i zdravlju svoje djece donose na osnovu pouzdanih i na dokazima zasnovanih informacija o vakcinama, u saradnji sa svojim izabranim doktorom i pedijatrom.

Bonus video: