MANS: Jovanović stan vrijedan 143 hiljade eura kupio za 85 hiljada eura

Predsjednik budvanskog parlamenta Nikola Jovanović kupio stan od 109 kvadrata za 85.350 eura, odnosno 783 eura po m2

65321 pregleda 99 komentar(a)
Prosječna cijena stana u budvanskom naselju Lazi se kreće od 1.500 do 2.500 eura po kvadratnom metru, Foto: MANS
Prosječna cijena stana u budvanskom naselju Lazi se kreće od 1.500 do 2.500 eura po kvadratnom metru, Foto: MANS

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović sredinom prošle godine postao je vlasnik trosobnog stana površine 109 kvadratnih metara koji se nalazi u budvanskom naselju Lazi.

Prema kupoprodajnom ugovoru do kog je došao Istraživački centar MANS-a, Jovanović je stan platio 85.350 eura, odnosno 783 eura po kvadratnom metru. Stan je kupljen uz pomoć stambenog kredita od 70 hiljada eura, dok je ostatak uplatio direktno prodavcu, ruskom državljaninu Rašitu Ismagilovu.

Istraživački centar MANS-a je, analizirajući ovaj posao, došao da podatka da je vrijednost stana koji je Jovanović stekao, i koji je stavio pod hipoteku, procijenjena na značajno veći iznos, i to na 143.000 eura.

Kako je oborena cijena stana

Prema dostupnim podacima agencija za nekretnine, prosječna cijena stana u budvanskom naselju Lazi se kreće od 1.500 do 2.500 eura po kvadratnom metru, što je višestruko veći iznos od onog po kojem je predsjednik budvanske Skupštine opštine platio stečenu nekretninu.

Upitan da prokomentariše nisku cijenu po kojoj je kupio stan i prirodu odnosa sa prodavcem stana, Jovanović je rekao da Rašita nije poznavao prije zaključenja kupoprodajnog ugovora, te da je o cijeni stana pregovarao sa njegovim punomoćnikom. U vezi sa cijenom stana, Jovanović tvrdi da je na nju uticalo nekoliko faktora koji su u konačnom doveli do toga da ona bude niža od tržišne.

Nikola Jovanović je za Istraživački centar MANS-a izjavio da se stan nalazi u neposrednoj blizini groblja, da dugo vremena stan nije mogao biti prodat, kao i da je sama nekretnina imala brojne građevinske nedostatke zbog kojih je i snižena njena cijena.

”Stan je imao višegodišnje probleme sa vlagom, zbog čega je bilo potrebno uraditi izolaciju na terasi, te zamjenu podova u trpezariji i dnevnoj sobi i ostali građevinski radovi”, rekao je Jovanović za MANS.

Ipak, podaci iz procjene do koje je došao MANS ne prepoznaju nedostatke na koje se poziva Jovanović.

”Stambeni prostor je u odličnom stanju, dobro održavan, nema vidljivih nedostataka. Stambeni prostor je orijentisan put jugo-istoka, ima pogled na more... Svakom stambenom prostoru pripada po jedno parking mjesto”, navodi se u izvještaju o procjeni imovine koja je urađena u junu 2022. godine, neposredno prije nego što je Jovanović kupio stan.

Nikola Jovanović
foto: Istraživački centar MANS

Upitan koliko su iznosili troškovi rekonstrukcije stana, Jovanović je rekao da ne zna precizan iznos, jer je većinu radova izvodio sam.

Procjenu naručio Jovanović, sad ne zna koliko vrijedi stan

Na pitanje u vezi sa procjenom vrijednosti stana, Jovanović ističe da ne zna na koji iznos je njegov stan procijenjen, da mu nije poznato kako je procjena rađena, i da je ne posjeduje jer ju je naručila banka kao sredstvo obezbjeđenja - hipoteke za davanje kredita.

Ipak, u izvještaju o procjeni do kojeg je došao MANS eksplicitno se navodi da je krajem juna 2022. godine “na zahtjev gospodina Nikole Jovanovića izvršena procjena vrijednosti nepokretnosti radi utvrđivanja tržišne vrijednosti za potrebe kredita…Tržišna vrijednost predmetne nepokretnosti, shodno podacima prezentovanim u izvještaju, na dan procjene iznosi 143.000 eura”.

Neprijavljena štednja na tekućem računu

Pored kredita, dio sredstava za kupovinu stana pod opisanim uslovima, Jovanović tvrdi da je obezbijedio iz sopstvene štednje. Iznos razlike između kupoprodajne cijene od 85.350 eura i dobijenog kredita od 70 hiljada eura, predsjednik Skupštine opštine Budva je prodavcu stana isplatio sa svog žiro računa.

Iznos od 15.350 eura Jovanović je prodavcu uplatio početkom avgusta prošle godine. Upitan za porijeklo tog novca, Jovanović je rekao da se radi o sredstvima koja potiču iz njegove redovne mjesečne zarade.

Podaci o njegovoj mjesečnoj zaradi pokazuju da Jovanović ovaj iznos od plate nije mogao obezbijediti čak ni u slučaju da njegova petočlana porodica od januara do avgusta prošle godine nije imala bilo kakvih troškova života.

Potvrda o uplati
Potvrda o uplatifoto: Istraživački centar MANS

Ukoliko se ipak radi o višegodišnjoj štednji, ona je morala biti prijavljena do marta prošle godine u okviru redovnog izvještaja o prihodima i imovini koji se podnosi Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). Ipak, podaci sa sajta ASK-a pokazuju da je Jovanović redovan izvještaj podnio 29. marta 2022, a potom još dva vanredna izvještaja u avgustu iste godine kada je imenovan za v.d. menadžera Opštine Budva. Niti jedan od tih izvještaja nije sadržao podatke o bilo kakvoj štednji.

Na pitanje Istraživačkog centra MANS-a da li osim zvanične zarade ima druga primanja, te da li ima još neku štednju, Jovanović je rekao da osim plate u Opštini nema drugih primanja, a negirao je da ima druge račune ili oročenu štednju. Podaci sa sajta ASK-a pokazuju i to da Jovanović nije dao saglasnost za pristup podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih institucija.

MANS je još krajem prethodne godine sve opisane podatke proslijedio Agenciji za sprečavanje korupcije, ali za sada nema informacije da je ova institucija nešto preduzela u ovom slučaju.

Bonus video: