Roditelji učenika u Pljevljima: Djeci nije ni do čega nakon sedam časova

Sedmaci i osmaci dva puta sedmično imaju po sedam časova, a ministar Šehović najavljivao rasterećenje, kažu roditelji
282 pregleda 5 komentar(a)
OŠ Boško Buha Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
OŠ Boško Buha Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.09.2017. 19:39h

Roditelji đaka koji ove godine pohađaju sedmi i osmi razred u pljevaljskim osnovnim školama kažu da su nezadovoljni rasporedom, odnosno brojem časova.

Tvrde da su djeca previše opterećena i da dva puta nedjeljno imaju po sedam časova , iako je, kako ističu, ministar prosvjete Damir Šehović najavljivao rasterećenje nastavnog programa ove školske godine.

U dopisu dostavljenom “Vijestima” navode da je pedagoški neprihvatljivo toliko opterećenje za djecu tog uzrasta.

Dostavili su i raspored časova i pozvali Šehovića da “ubuduće više vodi računa o djeci, njihovim godinama i obavezama koje im se nameću”.

“Tog dana, kada djeca imaju sedam časova , na svojim nejakim leđima nose torbu tešku skoro sedam kilograma. Ne može se govoriti o rasterećenju učenika, koje je zagovarao minister, ako djeca ovog uzrasta dva puta sedmično imaju sedam časova. U mnogim školama rasporedi se prave na štetu djece, a u korist nastavnika. Nakon što dijete provede sedam časova u školi, skoro da je neupotrebljivo za bilo kakav rada. Djeci treba dosta vremena da se odmore od napornog dana, a malo za učenje i izradu domaćih zadataka”.

“Vijesti” nijesu upjele da dobiju mišljenje Šehovića da li je pedagoški opravdano da đaci imaju po sedam časova dva puta nedjeljno i da li se može govoriti o rasterećenju, s obzirom na to.

Umjesto ministra, iz Zavoda za školstvo odgovorili su da bi škole trebalo da se rukovode pedagoškim principima prilikom definisanja rasporeda.

Načelnik odsjeka za razvoj i istraživanje obrazovnog sistema Radoje Novović navodi da je ovogodišnji nedjeljni fond časova manji nego lani, iako đaci dva puta nedjeljno imaju po sedam časova .

“Smanjenje nedjeljnog fonda časova ... mora da se sprovodi u svim školama, jer je... propisan Planom za osnovnu školu, koga su sve škole dužne da se pridržavaju. Ukoliko se određena škola ne pridržava propisanog nedjeljnog fonda časova , to je pitanje koje povlači sankcije... Kada je riječ o nedjeljnom fondu časova , samo ove godine (ne i narednih), specifična situacija je u sedmom i u osmom razredu jer ove godine sedmi razred ima dva časa više iz drugog stranog jezika, a osmi jedan čas više iz hemije”.

Teško se pravi idealni raspored

Novović navodi da bi idealno bilo rasporediti predmete i težiti ravnomjernijem rasporedu broja časova , ali da je to “teoretski ideal”.

"Tako je u idealnoj situaciji poželjno predmete rasporediti u zavisnosti od efekata učenja u toku jednog dana, kao i težiti ravnomjernijem rasporedu broja časova . Taj idealni, ravnomjerni raspored je teoretski ideal, koji je nekada moguće sprovesti, ali mnogo teže u starijim razredima ili u većim školama. Ovo posebno s obzirom na činjenicu da nastavnici često dopunjavaju normu u više škola i raspored im je time već fiksiran, te nije riječ o samovolji već nužnosti".

Bonus video: