Više neće izdavati dozvole za aktivnosti u zaštićenim objektima prirode koje nisu u skladu sa zonama zaštite

"Sve ono što na bilo koji način može izložiti prirodu neugodnosti - manifestacije praćene bukom, svjetlosnim zagađenjem i ostalim radnjama koje ugrožavaju samu bit zaštićenog područja, od Agencije neće dobiti saglasnost za realizaciju", objavili su iz EPA

5711 pregleda 2 komentar(a)
Crno jezero (ilustracija), Foto: Shutterstock
Crno jezero (ilustracija), Foto: Shutterstock

Iz Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) saopštili su da više neće izdavati dozvole i saglasnosti za radnje i aktivnosti u zaštićenim objektima prirode koje nisu u skladu sa zonama zaštite.

"Sve ono što na bilo koji način može izložiti prirodu neugodnosti - manifestacije praćene bukom, svjetlosnim zagađenjem i ostalim radnjama koje ugrožavaju samu bit zaštićenog područja, od Agencije neće dobiti saglasnost za realizaciju", objavili su iz EPA na Fejsbuku.

Podsjećaju da, shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode, u Crnoj Gori postoji više vrsta zaštićenih područja (nacionalni parkovi, parkovi prirode, spomenici prirode i ostali) koji treba da imaju jasne zone zaštite unutar svojih granica (I, II i III zona). Zoniranje je neophodno, kako su istakli, da bi se jasno utvrdilo koje su radnje i aktivnosti u kojoj zoni moguće.

"Revizijom nacionalnih parkova, te objekata prirode koji su zaštićeni prije nekoliko desetina godina, većina zaštićenih područja ima ustanovljene zone zaštite, dok je za nekoliko njih proces zoniranja u toku", naveli su iz EPA.

Bonus video: