Vojna vježba Komon čelendž u Crnoj Gori

Na vježbi će učestvovati više od 250 pripadnika oružanih snaga Crne Gore, Austrije, Italije, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje.

4177 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Međunarodna vojna vježba Komon Čelendž /Common Challenge/ 23 (CC23), biće održana u Crnoj Gori od kraja januara do polovine februara.

Iz Ministarstva odbrane su naveli da vježba CC23, čiji domaćin će biti Vojska Crne Gore, okuplja oružane snage više zemalja.

Kako su saopštili, na vježbi će učestvovati više od 250 pripadnika oružanih snaga Crne Gore, Austrije, Italije, Sjeverne Makedonije, Sjedninjenih Američkih Država (SAD) i NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje.

"Oni će zajednički jačati sposobnosti da sprovode borbene i operacije traganja i spašavanja na planinskom terenu, u zimskim uslovima”, kaže se u saopštenju.

Komon Čelendž
foto: Ministarstvo odbrane

Kako se navodi, te operacije će podrazumijevati evakuaciju u slučaju lavina, tehnike kretanja u planini zimi, izradu objekata za boravak u ekstremno hladnim uslovima i slično.

Dodaje se da će se aktivnosti tokom vježbe izvoditi na teritoriji opštine Kolašin.

“Tokom CC23 neće se realizovati bojeva gađanja, niti koristiti bojeva municija”, pojasnili su iz Ministarstva.

Bonus video: