Deponiju u Ulcinju će sanirati o svom trošku

Izvođač radova na Velikoj skeli u Ulcinju deponuje iskopani materijal na poluostrvu Suka, na mjestu nekadašnjeg “Jadrana”. Nadležni izbjegavaju odgovor ko je i da li je uopšte dao saglasnost za to

6800 pregleda 0 komentar(a)
Deponija na Velikoj skeli, Foto: Samir Adrović
Deponija na Velikoj skeli, Foto: Samir Adrović

Deponija na poluostrvu Suka u Ulcinju, na mjestu gdje se nekada nalazio hotel “Jadran”, privremenog je karaktera i nakon uklanjanja odloženog materijala lokacija će o našem trošku biti dovedena u prvobitno stanje.

To je saopšteno “Vijestima” iz kompanije “Erlang”, koja je izvođač radova na parternom uređenju Velike skele ispod Starog grada.

Iz “Erlanga”, ipak, nijesu direktno odgovorili na pitanje da li zvanično posjeduju saglasnost ili odobrenje nadležnog organa za odlaganje iskopanog pijeska, betona i kamena sa Velike skele na Suki.

U toj kompaniji tvrde da su već na samom početku izvođenja radova konstatovana značajna nepoklapanja stvarnog stanja na terenu sa izrađenim projektom, u dijelu betonske podloge šetališta.

”Rezultat konstatovanih nepravilnosti jeste prolongiranje rokova, kao i iznalaženje novog tehničkog rješenja za betonsku podlogu šetališta. S obzirom na to da se u novom tehničkom rješenju navedeni materijal može iskoristiti, predlog naše kompanije je bio da se navedeni materijal odloži na najbližu moguću lokaciju od gradilišta. Sve sa ciljem da se nova jedinična cijena buduće pozicije svede na minimum, s obzirom da transport materijala, u okolnostima kakve su na terenu, zauzima značajnu stavku u formiranju cijene, dok će rokovi izvođenja budućih radova biti minimalni, kako se ne bi ušlo sa njihovim izvođenjem u turističku sezonu”, pojasnili su u “Erlangu”.

U odgovoru na pitanja Vijesti se navodi da je predlog bio da privremeno odlaganje materijala bude na lokalitetu bivšeg hotela “Jadran”.

”Naša kompanija se, kao izvođač radova, obavezala da će lokaciju na kojoj se odlaže pomenuti materijal, o svom trošku vratiti u prvobitno stanje”, stoji u odgovoru.

Ni iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koje je investitor radova na Velikoj skeli, vrijednih kroz dvije faze skoro milion eura, nije direktno saopšteno da li su pribavljene dozvole i saglasnosti za deponovanje materijala na Suki.

”Obaveza izvođača radova shodno Ugovoru o izvođenju radova je da sav višak materijala ukloni i odveze na deponiju do 10km, koja je predviđena za ovu namjenu”, piše u kratkom odgovoru JP.

U odgovoru se konstatuje da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom izvodi radove na parternom uređenju Velike skele i da uzimajući u obzir vremenske uslove, radovi teku planiranom dinamikom.

”Radovi su za sada u okviru predviđenih termina, a koje je prilikom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova izvođač bio u obavezi da uradi”, saopštili su iz JP-a.

U opštinskom Sekretarijatu za komunalne poslove “Vijestima” je rečeno da su “Erlangu” izašli u susret i dozvolili prolaz kamiona Pristanom, ali da taj resor nije izdao bilo kakvu dozvolu za odlaganje otpada na Suki.

Odgovor na isto pitanje “Vijestima” nije stigao ni iz Agencije za zaštitu životne sredine.

U Zakonu o upravljanju otpadom u članu 5 stoji “da se upravljanje otpadom sprovodi na način kojim se ne stvara negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a naročito na vodu, vazduh, zemljište, biljke i životinje, u pogledu buke i mirisa kao i na područja od posebnog interesa (zaštićena prirodna i kulturna dobra)”.

U članu 28 piše da saglasnost na plan upravljanja opasnim otpadom za količine koje su na godišnjem nivou veće od 200 kg i na plan upravljanja neopasnim otpadom za količine koje su na godišnjem nivou veće od 200 tona daje organ uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine.

Bonus video: