Kolašin: auta ostavljaju na trotoaru, građani na kolovozu

Napori kolašinskih službi da očiste snijeg osujećeni su velikim brojem parkiranih vozila

21388 pregleda 23 komentar(a)
Parkira ko gdje stigne, Foto: Dragana Šćepanović
Parkira ko gdje stigne, Foto: Dragana Šćepanović

Napori lokalnih službi i Komunalnog preduzeća da minulih dana kolašinske ulice kvalitetno očiste od snijega, na više lokacija osujećeni su velikim brojem parkiranih automobila. To je naročito vidljivo bilo u jednosmjernim ulicama, u kojima je, inače, dozvoljeno parkiranje, ali vozila su problem pričinjavala i u nekim dvosmjernim.

U gradu je, objašnjavaju iz lokalnih službi, trenutno i veliki broj vozila gostiju u privatnom smještaju. Na dijelu Ulice palih partizanki i još nekoliko saobraćajnica, zbog takve situacije, kao i zbog snijega koji je pao sa krovova objekata, nemoguće je koristiti trotoare, pa su pješaci prinuđeni da se kreću po kolovozu.

U Komunalnoj policiji objašnjavaju da su parkirana vozila uz podršku službenika OB, pomjerena iz dvosmjernih ulica, ali da je veliki broj automobila parkiran i dalje u jednosmjernim ulicama. S obzirom na to da su parkirana u skladu sa propisima, u tim situacijama se malo što može uraditi, iako smetaju kvalitetnom zimskom održavanju kolovoza.

”U tim saobraćajnicama dozvoljeno je parkiranje. Uklanjanje svih vozila da bi se ulica svom širinom očistila bio bi ogroman višednevni posao za koji sada nema vremena ni resursa, s obzirom na to da smo koncentrisani da obezbijedimo uredno održavanje gradskih i prigradskih ulica. Nažalost, mali broj sugrađana je pokazao spremnost da samoinicijativno pomjeri vozila i omogući snjegočistačima da kvalitetnije očiste kolovoz”, kažu u toj službi.

Problem nedostataka parking prostora u tom gradu je višegodišnji, a naročito je komplikovana situacija tokom turističkih sezona ili za vrijeme sniježnih padavina. U planu lokalnih vlasti je izgradnja garaže na mjestu sadašnjeg parkinga iza zgrade policije. Do tada, boljem stanju na ulicama Opština je pokušala da doprinese predlogom Odluke o regulaciji saobraćaja. Taj dokument, predložen krajem ljeta, još nije stigao pred odbornike.

Među razlozima za novi način regulisanja saobraćaja, kako je navedeno, je “povećanje propusne moći saobraćajnica kako bi se na kvalitetan način zadovoljile potrebe građana”. Zbog povećanog broja vozila, koji je uzrokovao nastanak problema stacionarnog saobraćaja, odnosno parkiranja, povećanog protoka i gustine saobraćaja, konstatuju u Opštini, javila se potreba za promjenom režima saobraćaja u određenim ulicama i određivanjem privremenih parkirališta.

Prema predlogu odluke, jednosmjerno će se saobraćati u devet ulica, odnosno djelovima tih saobraćajnica.

Privremni parkinzi predviđeni su iza zgrade Odjeljenja bezbjednosti, između ulica Mirka Vešovića i Mirka Vešovića I, u Ulici generala Anđelića, pored zgrade Osnovnog suda. Dodatno parkiranje dozvoljeno je u ulicama Milutina Lakićevića, Buda Tomovića, Palih partizanki u dijelu od Trga boraca do Ulice junaka Breze.

”Zaposleni u organima lokalne uprave, Upravi za nekretnine-katastru, Komunalnom, Upravi prihoda i carina, Nacionalnom parku “Biogradska gora”, vozila parkiraju u garaži Opštine, u Spomen-domu. Parking prostor za taksi vozila određuje se na kolovozu Ulice Mirka Vešovića (naspram zgrade “Planinar”), na autobuskoj i željezničkoj stanici, na Trgu Vukmana Kruščića”, predloženo je novom Odlukom.

Kao pješačke zone definisana su dva gradska trga, Ulica IV proleterske, Ulica generala Anđelića, od ukrštanja sa Ulicom 13. jula do IV proleterske.

Bonus video: