Opština Nikšić i Fondacija "Muzej Žitomislić" potpisali memorandum o saradnji

Fondacija „Muzej Žitomislić“ osnovana je 2021. godine u Mostaru. Vodi brigu i čuva postavku ikona i predmeta nastalih u periodu od 14. do 19. vijeka

2906 pregleda 3 komentar(a)
Kolak Mandić i Kovačević, Foto: Opština Nikšić
Kolak Mandić i Kovačević, Foto: Opština Nikšić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i direktorica Fondacije „Muzej Žitomislić“ Irina Kolak Mandić potpisali su memorandum o saradnji u oblasti kulture.

„Memorandum predstavlja formalnu potvrdu već uspostavljene saradnje, a obuhvata sve oblike i proces povezivanja na polju kulture i kulturnih djelatnosti sa ciljem promovisanja kulture i kulturnog stvaralaštva. Planirana je saradnja na poljima razmjene kulturnih sadržaja, organizovanje kulturnih, obrazovnih i umjetničkih programa od zajedničkog interesa, posredovanje u uspostavljanju saradnje između institucija kulture iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, zajednička participacija u međunarodnim projektima“, navodi se u saopštenju za javnost.

Fondacija „Muzej Žitomislić“ osnovana je 2021. godine u Mostaru. Vodi brigu i čuva postavku ikona i predmeta nastalih u periodu od 14. do 19. vijeka.

Marko Kovačević, Muzej Žitomislić
foto: Opština Nikšić

„Cilj Fondacije je čuvanje i zaštita kulturne zaostavštine Žitomislića, a to ostvaruje povezivanjem sa lokalnim samoupravama i raznim institucijama kulture. Uz to, Fondacija djeluje na promovisanju i uspostavljanju interkulturalnog dijaloga“, stoji u saopštenju.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su i iguman manastira Žitomislić arhimandrit Danilo Pavlović, kustos „Muzeja Žitomislić“ Marko Bulajić, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić Dejan Ivanović i Miloš Nenezić iz pomenutog sekretarijata.

Bonus video: