Šćekić: Bolnica Meljine daleko od gašenja, da bi neko bio dio sistema mora da prođe zakonsku proceduru

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da će građani Herceg Novog imati sve usluge koje su imali u Meljinama do sad, samo na održiv način

8693 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Bolnica Meljine je daleko od gašenja, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

On je danas sa premijerom Dritanom Abazovićem i kolegama posjetio Kotor, između ostalog i Opštu bolnicu u tom gradu.

"Bolnica je bila dovedena do gašenja, na osnovu onoga što je zdravstveni sistem dao napor, mi smo je iz gašenja izvadili. Zato smo joj preko Kotorske bolnice, u ovom momentu, "dali infuziju" kako bi sačuvali zdravstvenu zaštitu da ne bi došlo do prekida", kazao je Šćekić.

Pojašnjava i da su krenuli da prave posebnu bolnicu, morali bi da čekaju zakonske mogućnosti, obezbijede novi kadar..."A to znate i sami, nje nimalo lako".

Ocijenio je i da je bolnica Meljine "jedna velika stvar koju je ova Vlada uradila".

"Mi smo praktično bolnicu koja je dovedena pred gašenje, dali sve od sebe, da je vratimo u javno zdravstvo na zakonit način i da omogućimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u mjeri mogućeg u okviru grada Herceg Novog. Ono što je neko, iz ne znam kojeg razloga pokušao da manipuliše sa zaposlenima, u stvari oni i nisu zaposlena lica, oni su angažovani u subjektu koji je u stečaju", naglasio je on.

foto: Vlada Crne Gore

Šćekić je dodao da znaju da je u toku sudski proces i da se moraju ponašati u okviru zakona.

"To što je neko dozvolio da se devastira bolnica, da se privatizuje i da se dovede na nivo gašenja, da dođe na nivo od 11 ljekara, to je pitanje za one koji su to uradili, a ne za nas koji hoćemo da riješimo taj problem i definitivno ga rješavamo", rekao je on.

Šćekić je naveo i da na nivou regiona fali zdravstvenog kadra, "a kamoli da bi mogli za tako kratak vremenski period da obezbijedimo kadar za bolnicu u Herceg Novom".

Bolnica u Herceg Novom, dodao je on, sada broji 11 ljekara, dok je u Kotoru, Bijelom Polju, Beranama opšte bolnice oko 70-80.

Odgovarajući na pitanje šta je sa 50 radnika koji ostaju bez posla, Šćekić je kazao da je to pitanje za stečajne upravnike i one koji se bave tim pitanjem.

"Mi smo tu da raspišemo konkurs za one koji žele da sačuvaju zdravstvenu zaštitu i uslugu, oni će biti dio zdravstvenog sistema Crne Gore", rekao je on.

Pojasnio je da bi neko bio dio sistema mora da prođe zakonsku proceduru.

"Nema zakonskog osnova da neko može da preuzme iz privatne bolnice ili preduzeća dio zaposlenih tek tako, da ih "prenese" u javni sistem, onda bi mi sve ostale privatne ustanove stavljali u određen položaj, kršili bi sve zakonske okvire", naglasio je ministar zdravlja.

Abazović: Građani će imati iste usluge, samo na održiv način

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je tom prilikom da će građani Herceg Novog imati sve usluge koje su imali u Meljinama do sad, samo na održiv način.

"Mi smo imali Meljine kao bolnicu pred totalnim kolapsom. Država nije imala nikakve ingerencije nad njom, jer je ona predmet stečaja, SDT-a i pravosudnih organa. Na zahtjev građana Herceg Novog, uz ogromne napore smo situaciju riješili na način što će bolnica pružati sve usluge koje pruža", rekao je on.

Ljekari koji rade u bolnici Meljine, njih 11, pojašnjava Abazović, će ostati kao dio sistema javnog zdravstva, naglašavajući da će podržati iz svih centara Crne Gore kako bi zdravstvene usluge mogle da se ostvaruju nesmetano.

"Ako imamo preuzimanje, otvorićemo konkurse, ljudi se moraju po zakonu prijavljivati za poslove. Možda neće biti potrebno 60 osoba da se zaposli, možda će se za godinu dana zaposliti njih 120", rekao je on.

Abazović je naglasio da je optimističan po tom pitanju, ali i da razumije i poštuje apel i protest radnika.

"Mi smo ovdje da rješavamo probleme, da nismo ušli u ovakvu vrstu intervencije, stvar bi bila riješena na najgori mogući način. Građani Herceg Novog bi ostali bez usluga, a svi oni koji su zaposleni do sada bili u Meljinama, čekali bi neke duge sudske procese", rekao je on.

Bonus video: