Samoću bi druženjem da zamijene

Budući korisnici sa nestrpljenjem čekaju za februar najavljeno otvaranje Doma za stare u Nikšiću...

23484 pregleda 5 komentar(a)
Odavno trebalo da otvori vrata korisnicima: Dom za stare, Foto: Svetlana Mandić
Odavno trebalo da otvori vrata korisnicima: Dom za stare, Foto: Svetlana Mandić

Starost i samoća često idu zajedno. Zna to dobro osamdesetjednogodišnji Nikšićanin Gavrilo Gluščević i zbog toga je i odlučio da stan zamijeni Domom za stare. Samo nikako da dočeka da se Dom otvori, pošto otvaranje najavljuju već dvije godine, a priča o njemu počela je još 2015.

Posljednje najave su da će Dom narednog mjeseca primiti prve korisnike. Rekonstrukcija objekata nekadašnje kasarne počela je u septembru 2019. godine, a rok za završetak radova je bio planiran u oktobru 2020.

”Gotovo da sam izgubio volju da o tome razmišljam. Dugo se stvarno odlagalo. Prije dvije godine sam išao kod tadašnjeg direktora i obećavano je, ali se stalno pomjeralo. Čovjeku dosadi da čeka, ali je dobro ako i sad bude, ako opet ne odlože, a valjda neće. Bitno je da počne sa radom, pa će valjda biti u redu sve”, proča za “Vijesti” Gavrilo koji, dok se ne otvori Dom, dolazi u Dnevni boravak za stare na Duklu.

Ljepše mu je, kaže, nego da je kući sam.

”Ovdje dolazim već šest-sedam godina, mada za vrijeme korone nije radio. Lijepo nam je, ali nas je korona malo otuđila, pa smo se malo asocijalizovali. Sad je opet dobro kad smo tu. Dobra je stvar za stare ljude koji sami žive, fino se družimo. Ranije je bilo dosta izleta, svugdje smo išli”, priča Gavrilo, mašinac po struci, koji je radio i živio u Sarajevu, ali su ga ratna dešavanja devedesetih natjerala da se vrati u rodni Nikšić.

Gavrilo Gluščević
Gavrilo Gluščevićfoto: Svetlana Mandić

”Sam živim, teško mi je održavati stan. Često je star čovjek, koji sam živi, usamljen, a u Domu će biti druženje. Bolje je tamo nego biti sam kod kuće i čekati šta će mi se desiti, jer starost donosi razne slabosti. Čovjeku pozli i kad je u kući sam ne može se ni javiti nikom. Tamo je ipak ta osnovna briga, zdravstvena zaštita, hrana, dobri uslovi u tim sobama. Fin je prostor, okolo je zasađen voćem i drvećem, pa mislim da će biti dobro. Osoblje je obilazilo druge centre i naučili su posao, stručni su, neke sam i upoznao”.

Smještaj, pažnja, terapija...

Kapacitet Doma starih je 208 smještajnih jedinica, od čega su 104 namijenjene raseljenim i interno raseljenim licima.

Pored smještaja, najstariji građani moći će da koriste usluge poput radno okupacione terapije, fizioterapije, psihosocijalne podrške primarne zdrastvene zaštite, kao i frizeraja i šnajderaja. Tu su i sala za bilijar, koncertna sala, teretana, biblioteka, slikarski atelje, kao i ljetnjikovac i plastenik gdje će moći da sade voće i povrće.

”Dobro je što ćemo imati razne sadržaje jer važno je imati što više aktivnosti. Volim pješačiti, izaći na Trebjesu, pročitati novine i knjigu. Važan je i taj kulturni dio, da ljudi zadovolje i te potrebe. Da stari imaju uslove da starost provedu u boljem ambijentu, gdje im je život puniji”, sa osmijehom kaže Gavrilo spreman za nova poznanstva, ali i za cimera za koga vjeruje da će se “naravski slagati”.

Direktorica obećava - prvi korisnici u februaru

Direktorica Doma za stare Anđela Lalatović kaže da je u toku završna faza i da će Dom prve korisnike dobiti u februaru.

”Dom je dobio upotrebnu dozvolu, tehnički prijem objekta je prošao kako treba, sad se samo čeka izdavanje licence za obavljanje djelatnosti, odnosno za pružanje usluge smještaja i licencu očekujemo sljedeće sedmice. Tokom februara smjestićemo prvog korisnika u Dom”, obećava ona.

Objašnjava da je korona dosta poremetila dinamiku poslova na Domu, da je od februara prošle godine “glavni kočničar bila trafo-stanica, ali da je i to uspješno prevaziđeno”.

”Saglasna sam da se dugo čekalo, ali postojali su brojni izazovi. Kompleks je bio zahtjevan za adaptaciju, ali je sve završeno i kvalitetno odrađeno. To je potvrdilo rješenje o tehničkom prijemu, tako da mislim da će naši korisnici dobiti izuzetnu uslugu. Buduće korisnike redovno obilazimo, vidimo da i dalje jedva čekaju useljenje i mislim da nijesu izgubili strpljenje”.

Anđela Lalatović
Anđela Lalatovićfoto: Svetlana Mandić

Tome u prilog ide činjenica da imaju 125 zainteresovanih korisnika, iz cijele Crne Gore.

”Imamo dosta zainteresovanih iz domova sa sjevera, iz Bijelog Polja i Pljevalja, a ima i par korisnika iz Risna koji žele da pređu kod nas. Korisnici će podnijeti zahtjev peko Centra za socijalni rad ili direktno Domu i svi oni će proći postupak procjene koji traje od 20 do mjesec dana. Prvenstveno je u pitanju usluga smještaja i medicinska zaštita, a imamo i radno-okupacionu terapiju, stručnu podršku i usluge podrške za život u zajednici”, objašnjava direktorica Doma za stare.

Od 450 do 600 eura

U Domu će biti četiri paviljona - za demenciju, palijativu, gerijatriju i psihogerijatriju, a prema riječima direktorice, najveća zainteresovanost je za uslugu palijativne zaštite i gerijatrije.

”Cijene se kreću od 450 do 600 eura i sve zavisi u kom će sektoru biti smješten, tačnije na kom će se odjeljenju korisniku pružati usluga. U radnom odnosu je trenutno njih 71. Svi su prošli stručno usavršavanje u srodnim ustanovama. Tu su i saradnici koji će biti tehnička podrška”.

Aktom o sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je 130 radnih pozicija, usvojen je plan rada, statut ustanove kao i budžet (1,4 miliona eura plus prihodi ustanove). U novembru 2020. godine raspisan je oglas za zapošljavanje određenog broja stručnih radnika koji su prošli obuke u postojećim domovima za stare, a tokom pandemije bili su angažovani kao zamjena kolegama u domovima.

Adaptacija objekata, na ukupnoj površini od oko 50 hiljada metara kvadratnih, iznosila je oko 5,4 miliona eura. Opština Nikšić oslobodila je izgradnju Doma naknada za komunalno opremanje, a Agencija za projektovanje i planiranje uradila je projektnu dokumentaciju. Za objekte nekadašnje kasarne, Vlada je početkom aprila 2015. godine dala saglasnost da budu ustupljeni tadašnjem Ministarstvu rada i socijalnog staranja za izgradnju Doma.

Bonus video: