Golija zavijana snijegom, čeka da dođe na red i bude prohodna

Prethodnih dana nikšićki vatrogasci spasioci su motornim sankama stizali do sela koja su neprohodna kako bi staračkim domaćinstvima dopremili hranu i ostale potrebštine

7015 pregleda 8 komentar(a)
Nikšićki spasioci pristižu u pomoć mještanima, Foto: Služba zaštite i spasavanja
Nikšićki spasioci pristižu u pomoć mještanima, Foto: Služba zaštite i spasavanja

Do većine sela u Goliji, u opštini Nikšić, već deseti dan putevi su neprohodni, pa mještani apeluju na nadležne da pošalju mašine i očiste puteve.

„Situacija u Goliji je grozna. Putevi nijesu očišćeni, zatrpani smo, zavijani u ledu i snijegu. Ovdje su pretežno staračka domaćinstva, pa je tim situacija teža. Jedino je pročišćen regionalni putni pravac do Hercegovine. U petak su slali bager, ali valjda je bio bez lanaca, pa ništa nije očišćeno. Nije mi jasno kako šalju mašine bez zimske opreme“, kazao je „Vijestima“ u telefonskom razgovoru Veselin Vujačić iz Golije.

.
foto: Privatna arhiva

Kako je istakao, posebno je teška situacija u selima koji se nalaze na većoj nadmorskoj visini - Srijeda, Crnovor, Kazanci, Zlostup, Selina, Višnjića do, Golubni do...

„Navikli smo godinama da budemo ovako zapostavljeni, zbog toga naši ljudi kažu da nam jedino mogu pomoći Sveti Petar i Ilija“, razočarano je prokomentarisao Vujačić.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica kazao je da su mašine od kada je pao snijeg stalno po terenu, ali da, kako je Nikšić prostorno najveća opština u Crnoj Gori, ne mogu stići da za nekoliko dana očiste sve puteve.

.
foto: Privatna arhiva

„Što se Golije tiče, u petak smo poslali bager Vojske Crne Gore. Ali kako nam je poslat bager bez lanaca, ništa nije mogao da uradi, pa smo im ga vratili. Kada završi sa čišćenjem bager Elektroprivrede, koji su nam ustupili za probijanje puteva po Banjanima, njega onda šaljemo za Goliju“, kazao je Krtolica.

I mještani Vučjeg dola su kazali da ni put do njih nije očišćen.

„Završen je put preko Trepača do Crnog kuka, a juče su nastavili preko Klenka, Pilatovaca u pravcu Vučjeg dola“, rekao je Krtolica.

Prethodnih dana nikšićki vatrogasci spasioci su motornim sankama stizali do sela koja su neprohodna kako bi staračkim domaćinstvima dopremili hranu i ostale potrebštine.

.
foto: Služba zaštite i spasavanja

Opština Nikšić je najveća opština u Crnoj Gori, površine 2.065 kilometara kvadratnih, što čini 15 odsto površine Crne Gore.

.
foto: Služba zaštite i spasavanja

Bonus video: