Ana Pešić dobitnica priznanja za naučni rad i rukovođenje međunarodnim projektima

Tokom svog profesionalnog rada u Institutu za biologiju mora bila je učesnik u više od 30, i rukovodilac više od 10 međunarodnih i nacionalnih projekata iz oblasti morskog ribarstva i zaštite resursa, kao i mentor i komentor studentima postdiplomskih studija

4790 pregleda 2 komentar(a)
Dr Ana Pešić, Foto: Univerzitet Crne Gore
Dr Ana Pešić, Foto: Univerzitet Crne Gore

Viši naučni saradnik Instituta za biologiju mora Ana Pešić dobitnica je nagrade za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore (UCG) za 2022. godinu.

Iz Univerziteta je saopšteno da je nju za ovu nagradu preporučio širok spektar naučnoistraživačkog rada i uspješno rukovođenje međunarodnim projektima.

Tokom svog profesionalnog rada u Institutu za biologiju mora bila je učesnik u više od 30, i rukovodilac više od 10 međunarodnih i nacionalnih projekata iz oblasti morskog ribarstva i zaštite resursa, kao i mentor i komentor studentima postdiplomskih studija.

"U priznanju se navodi i da je Pešić autor i koautor je više od 100 naučnih radova i saopštenja na naučnim skupovima. Pored navedenog, član je međunarodnih radnih grupa FAO AdriaMed - a i GFCM - a (Generalna Komisija za ribarstvo Mediterana) za procjenu stanja pelagičnih ribljih resursa u Jadranu i pripremu planova upravljanja. Ujedno je član nacionalnih radnih grupa za izradu zakona, strategije i pripremu pregovora u oblasti morskog ribarstva", saopštili su iz UCG.

Tokom 2022. godine bila je rukovodilac tri međunarodna projekta, kao i rukovodilac nacionalnog monitoring programa prikupljanja podataka u morskorn ribarstvu. Tokom prethodne godine bila je koautor na četiri rada objavljenim u časopisima sa SCI liste.

Pešić je u Institutu zaposlena od 2007. godine, u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo, a od 2018. godine izbrana je u zvanje viši naučni saradnik. U okviru laboratorije, prati stanje i bavi se procjenom biomase pelagičnih resursa, zatim monitoringom resursa ribarstva i njihovog optimalnog korišćenja i zaštite, praćenjem pojave novih vrsta i monitoringom prilova.

Bonus video: