Glavni grad, roditelji i Ministarstvo prosvjete rješavaju pitanje prevoza učenika

Glavni grad i resor prosvjete najavili sastanak, u organizaciju prevoza da se uključi i savjet roditelja prigradskih škola

10008 pregleda 2 komentar(a)
Starija vozila da se zamijene novim, želja je Ministarstva, Foto: Luka Zekovic
Starija vozila da se zamijene novim, želja je Ministarstva, Foto: Luka Zekovic

Predstavnici Ministarstva prosvjete i Glavnog grada Podgorica održaće ove sedmice sastanak u vezi sa nabavkom, odnosno zamjenom vozila za prevoz učenika sa teritorije Bioča, Komana, Drezge, Barutane i Kuča.

To su “Vijestima” rekli iz resora ministra u tehničkom mandatu Miomira Vojinovića. Rekli su i da za osnovce sa područja podgoričke opštine postoji organizovan besplatan prevoz, a da tamo gdje organizovanog prevoza nema, to može da učini savjet roditelja škole.

”Tamo gdje nema organizovanog prigradskog prevoza, uputili smo dopis Savjetima roditelja škola čiji učenici putuju iz prigradskih naselja da mogu kontaktirati i sklopiti dogovor sa prevoznikom koji im ponudi najpogodniji red prevoza. U skladu sa Zakonom, Ministarstvo prosvjete će učestvovati u participaciji”, kazali su redakciji.

Ponovili su da resor prosvjete ne organizuje prevoz za đake u prigradskim naseljima glavnog grada, a da, u skladu sa Zakonom, taj resor plaća participaciju učenicima.

”I to u iznosu od 40 odsto, za učenike osnovnih škola, 20 odsto cijene karte za srednjoškolce. Ministarstvo učestvuje 50 odsto u plaćanju cijene mjesečne karte za učenike i studente čiji su roditelji, odnosno staratelji, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice”, rekli su iz Ministarstva.

Što se tiče prigradskih naselja Opštine Podgorica, kako su dodali, postoji organizovan besplatan prevoz za učenike osnovnih škola sa teritorije Kuča, Bioča, Komana, Drezge i Barutane.

”Uprava Glavnog grada se obratila dopisom Ministarstvu prosvjete u kojem su nam predočili da su budžetom na lokalnom nivou za 2023. godinu opredijelili 150.000 eura za kupovinu minibuseva kojima bi pomogli prevoz učenika seoskih škola. Ministarstvo se opredijelilo za zamjenu postojećih vozila koji prevoze đake na teritoriji Bioča, Komana, Drezge, Barutane i Kuča s obzirom na to da je riječ o starijim vozilima. Ove sedmice biće organizovan sastanak predstavnika Ministarstva i Glavnog grada. Prema tvrdnjama lokalne samouprave, nabavka vozila će se završiti u prvom kvartalu ove godine”, rekli su “Vijestima” iz resora Miomira Vojinovića.

Problem prevoza, ne samo đaka, nego mještana uopšte, aktuelizovan je ukidanjem autobuske linije 62 Orahovo-Kuči. Linija je, od ukidanja u avgustu, bila u funkciji samo nekoliko dana u oktobru.

Iz Mjesne zajednice i NVO “Za djecu Kuča” Glavnom gradu su ranije uputili dopis, te nedavno i urgenciju za početak saobraćanja autobusa na toj liniji. Naveli su da srednjoškolci direktno zavise od prevoza na toj liniji, “kao i veliki broj ostalih građana sa teritorije Kuča”.

Iz Glavnog grada saopštili su prije nekoliko dana da će “Putevi” objaviti javni poziv za iznajmljivanje kombi vozila, a da će nakon izbora najpovoljnije ponude biti uspostavljena redovna linija. Procedura traje sedam dana.

Prema podacima sa vebsajta “Puteva”, to podgoričko preduzeće još nije objavilo javni poziv. Poziv još nije objavljen ni na sajtu Crnogorske elektronske javne nabavke (cejn.gov.me).

Drugo polugodište, nakon odluke Vlade o produženju zimskog raspusta, počelo je u ponedjeljak, 30. januara. Prema akademskom kalendaru Univerziteta Crne Gore, na državnim fakultetima u toku su završni i popravni ispiti. Studenti se na nastavu vraćaju 13. februara.

Bonus video: