KOMISIJA SUDSKOG SAVJETA PRIMILA SAMO ČETIRI PRIJAVE

Slab doprinos jačanju sudijskog integriteta

Sudija predsjedniku suda: Očigledno nemaš važna posla već se baviš isljeđivanjem
91 pregleda 0 komentar(a)
Sudski savjet, Foto: Zoran Đurić
Sudski savjet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2017. 18:19h

Komisiji za etički kodeks Sudskog savjeta su za šest mjeseci ove godine podnijete četiri inicijative protiv sudija, ali su sve odbračene. To su podaci iz izvještaja te komisije, koji je usvojio Sudski savjet 11. septembra.

Preporuka Evropske komisije u Poglavlju 23 je da se obezbijedi praćenje sprovođenja odredbi etičkog kodeksa i da se građani informišu o tome. Svrha je jačanje integriteta sudija kroz poštovanje etičkih principa.

U prvoj polovini ove godine Komisiji su tri inicijative podnijeli advokati protiv sudija za prekršaje i sudije Osnovnog suda u Nikšiću. Četvrtu pritužbu imala je stranka u postupku.

U jednom slučaju, kako piše na sajtu Sudskog savjeta, sudija za prekršaje nije dozvolio kopiranje spisa, dok je u drugom kaznio stranke koje prethodno nije ni pozvao na suđenje.

Komisija za etički kodeks, na čijem je čelu Dobrica Šljivančanin, bivši predsjednik SO Žabljak i funkcioner SNP-a, ocijenila je da tu nema ničeg spornog.

Treća inicijativa se odnosila na dvoje sudija Osnovnog suda u Nikšiću protiv kojih je stranka podnijela prijavu, jer mu, tvrdi, sudija nije dozvolio da iznese argumente.

Dvojica advokata, koji zastupaju Prvu banku, su inicijativu podnijela protiv sudje Osnovnog suda u Nikšiću jer je, kako su naveli, komentarisao sadržaj tužbe u parničnom postupku. Oni su naveli da je sudija „u ovom predmetu na ročištu otvoreno iskazao svoj stav u odnosu na osnovanost tužbenog zahtjeva“.

Prošle godine, Komisija za etički kodeks je, od 20 podnijetih inicijativa, usvojila četiri. Dvije su protiv sudija Osnovnog suda u Nikšiću i Osnovnog suda u Bijelom Polju, po prijavi predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.Treća odluka za kršenje Etičkog kodeksa je za sudiju Osnovnog suda u Baru, jer je vrijeđao predsjednika Gorana Šćepanovića.

U odgovoru na molbu da opravda sedmodnevno odsustvo sa posla i neizrađivanje odluka, sudija je naveo: “Očigledno nemaš važna posla već se baviš isljeđivanjem gdje sam bio i kad su izrađene odluke, jesu li u tom čuvenom roku od 30 dana, što je apsolutno nevažna činjenica”, piše u inicijativi.

Akcija za ljudska prava je u analizi rada Komisije za etički kodeks zaključila da ona nije donosila uvjerljive odluke.

Vukčević i Popović potpisali ugovor o stanovima za sudije

Predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore Mladen Vukčević potpisao je juče sa izvršnim direktorom Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilom Popovićem ugovor o gradnji stanova za sudije.

Na sajtu Sudskog savjeta piše da je Fondu kao investitoru ustupljeno pravo gradnje na 12.900 kvadrata i pripadajućih garaža na 2.430 kvadrata, za potrebe rješavanja stambenih pitanja po povoljnijim uslovima zaposlenih u sudstvu.

Zemljište je u zahvatu DUP-a “Konik-Stari aerodrom” u Podgorici, upisano kao pravo svojine Sudskog savjeta kao partnera u ovom projektu, piše u saopštenju.

Preporučujemo za Vas