Zapošljavanja kod osnovnog tužioca

SDT odbacio dvije krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca

17599 pregleda 3 komentar(a)
Bivši gradonačelnik Tivta Kusovac, Foto: Siniša Luković
Bivši gradonačelnik Tivta Kusovac, Foto: Siniša Luković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odbacilo je dvije krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja koje je protiv bivšeg gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca (DPS), u avgustu 2020. podnio Goran Božović, tadašnji nosilac izborne liste “Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat”. O dijelu navoda iz jedne od tih prijava u vezi s mogućim malverzacijama sa zapošljavanjem u lokalnoj upravi Tivta dok je njome rukovodio Kusovac, sada će se tek izjašnjavati Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru.

Specijalna tužiteljka Zorica Milanović poslala je Opštini obavještenje da je odbacila dvije Božovićeve prijave protiv Kusovca za dva krivična djela zloupotrebe službenog položaja u vezi sa zapošljavanjem u lokalnoj upravi Tivta, odnosno nanošenje finansijske štete gradu od skoro 1,9 miliona eura jer gradonačelnik nije pravovremeno podigao taj novac iz Atlas banke iako joj je prijetio stečaj.

Milanović je navela da “ne postoji osnovana sumnja da je izvršio navedena krivična djela, niti bilo koje drugo krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”. Ona se nije precizno izjašnjavala o krivičnim djelima nesavjestan radu službi, odnosno povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju za koje je Božović takođe u svojoj prijavi od 3. odnosno 28. avgusta 2020. teretio Kusovca. Navela je, međutim, da će prijave protiv bivšeg tivatskog gradonačelnika za ta dva krivična djela “biti dostavljene nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru na dalje postupanje”.

Lokalnu upravu specijalna tužiteljka Milanović obavijestila je da Opština ima pravo žalbe Vrhovnom državnom tužilaštvu, kao i da eventualno sama preduzme krivično gonjenje Kusovca pred Višim sudom u Podgorici.

Božović je SDT-u prijavio Kusovca zbog “masovnih nezakonitih zapošljavanja u Opštini Tivat u kontinuitetu Kusovčevog mandata”. Prema navodima prijave, Kusovac je od 11. jula 2018. godine, od kada je dobio ovlašćenje da vrši funkciju predsjednika Opštine, odnosno od 9. septembra 2018. godine kada je izabran za predsjednika Opštine, do 11. maja 2020. potpisao ukupno 209 “nezakonitih akata o zapošljavanju na poslovima iz redovne djelatnosti organa i službi Opštine, zaključujući nezakonite ugovore o privremenim i povremenim poslovima i ugovore o djelu, sa 55 različitih lica, uz mnoštvo aneksa istih ugovora”.

Prema njegovim navodima, Kusovac je zaključenim nezakonitim ugovorima i aneksima u navedenom vremenskom periodu od godinu i deset mjeseci, na osnovu kojih je vršena isplata u periodu od 1. 8. 2018. pa do početka avgusta 2020. “direktno, svjesno i sa umišljajem oštetio budžet Opštine u iznosu od preko 350 hiljada eura”. Božović je 27. avgusta protiv Kusovca podnio i drugu krivičnu prijavu jer je “predsjednik Opštine, kao glavni izvršilac budžeta, neodgovornim, nesavjesnim, nestručnim i nedomaćinskim upravljanjem novcem iz budžeta Opštine, nanio štetu budžetu Opštine u iznosu od 1.888.292,33 eura na način što je navedeni iznos opštinskih sredstava ostao zarobljen na žiro-računima Atlasmont banke u kojoj je otvoren stečaj”.

Taj novac Opštine Tivat se formalno i dalje nalazio zarobljen u ovoj banci, bez izgleda da će joj kao povjeriocu iz petog isplatnog reda ikada biti nadoknađen iz stečajne mase.

Za novac u Atlasmont banci Kusovac je istakao da se bezuspješno obraćao menadžmentu banke, ali i rukovodstvu Centralne banke. Od CBCG je navodno, u avgustu 2018. "tražio da preduzme mjere iz svoje nadležnosti i omogući Opštini da joj se vrate novčana sredstva deponovana u Atlasmont banci", te da je preduzeo sve što je kao gradonačelnik mogao "ali da novac nije vraćen ne njegovom krivicom, već zbog okolnosti na koje kao predsjednik Opštine nije mogao uticati", Kusovac je negirao da je nezakonito zapošljavao u lokalnoj upravi

Kusovac je negirao izvršenje ovih djela. Kako piše u Rješenju SDT-a u koje su “Vijesti” imale uvid, za novac u Atlasmont banci Kusovac je istakao da se bezuspješno obraćao menadžmentu banke, ali i rukovodstvu Centralne banke. Od CBCG je navodno, u avgustu 2018. “tražio da preduzme mjere iz svoje nadležnosti i omogući Opštini da joj se vrate novčana sredstva deponovana u Atlasmont banci”, te da je preduzeo sve što je kao gradonačelnik mogao “ali da novac nije vraćen ne njegovom krivicom, već zbog okolnosti na koje kao predsjednik Opštine nije mogao uticati.” Kusovac je negirao da je nezakonito zapošljavao u lokalnoj upravi tvrdeći da su mu se tokom obavljanja te funkcije “rukovodioci Sekretarijata, Službi i Direkcija obraćali zahtjevima da im je potrebno angažovanje službenika radi obavljanja djelatnosti iz njihovih nadležnosti i da su mu rukovodioci navodili da je potreba za radnim angažovanjem lica turistička sezona, pandemija koronavirusa, opasnost od požara”.

Istakao je da su rukovodioci službi i sekretarijata “vršili obradu podataka, a kod njega kao predsjednika Opštine je dolazio samo već pripremljeni ugovor na potpis”, te da “nikoga lično nje primio u radni odnos, niti da ljude koji su radno angažovani poznaje”.

Priznao je da neka od radnih mjesta na kojima su ti ljudi zapošljavani tada nisu bila sistematizovana i apostrofirao tadašnje rukovoditeljke u Opštini Jadranku Joksimović (DPS) i Natašu Lutovac Kruta (DPS) kao osobe koje su ga “obavještavale ako je postojala potreba da se nastavi sa radnim angažovanjem lica koje je bilo angažovano po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima”. U sličnom kontekstu naveo je i tadašnjeg načelnika Komunalne policije Novaka Lekovića (DPS).

Potvrdio je da je zapošljavao ljude u Opštini po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima bez traženja saglasnosti Vlade za to, da su neki po takvim ugovorima pojedinci radili i do dvije godine, nakon čega bi ih primao u stalni radni odnos preko raspisanog javnog oglasa i u međuvremenu izmijenjene sistematizacije. Takve njegove navode potvrdili su i svi saslušani svjedoci - listom bivši DPS opštinski rukovodioci u Tivtu.

Bonus video: