Počela najveća multinacionalna zimska vojna vježba u Crnoj Gori

Vojna vježba „Zajednički izazov 23“ okupila je oko 250 učesnika iz pet zemalja

15507 pregleda 22 komentar(a)
Učesnici vježbe, Foto: Vlada Crne Gore
Učesnici vježbe, Foto: Vlada Crne Gore

Počela je najveća multinacionalna zimska vojna vježba u Crnoj Gori "Zajednički izazov 23" koja okupila je oko 250 učesnika iz pet zemalja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Komandant 1.Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore, potpukovnik Miloš Gačević, na svečanoj ceremoniji otvaranja vježbe u kasarni “Breza” u Kolašinu je istakao daj e to prvi put da se na teritoriji Crne Gore organizuje međunarodna vojna vježba tog kapaciteta u zimskim uslovima.

U naredne dvije sedmice, pripadnici Vojske Crne Gore, Austrije, Sjeverne Makedonije, SAD, Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje u širem rejonu Kolašina, posebno na prostorima okolnih planinskih masiva, uvježbavaće napadne i operacije traganja i spašavanja, dok će komande unapređivati procese donošenja vojnih odluka.

“Njen cilj je podizanje nivoa interoperabilnosti i sposobnosti naših, savezničkih i partnerskih jedinica i komandi prilikom izvršavanja zadataka iz domena planinskog ratovanja”, naglasio je Gačević.

Zajednički izazov 23
foto: Vlada Crne Gore

On je istakao da je posebno važno što vježba, pored vojnog ima i civilni karakter, i da je to od velikog značaja za buduću podršku civilnim institucijama.

Šef Kontrole vježbe (ExCOn), pukovnik Oružanih snaga Austrije Bernd Rot, istakao je da je posebna čast biti na ovakvoj vježbi u Crnoj Gori i krunisati na taj način saradnju sa Vojskom Crne Gore, koja traje više od decenije, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Rot je kazao da austrijski eksperti za planinsko ratovanje doprinose vježbi na više načina, kao i da je jedan od fokusa treninga i na mobilnosti u zimskim uslovima.

„Interoperabilnost multinacionalnih snaga ključni je faktor koji želimo da postignemo, kao i međusobno razumijevanje. Jer, na kraju dana, vojnici različitih nacija osjećaju istu hladnoću i podnose iste teškoće. Kada to podijele, ne razvijaju samo taktičke vještine, već i prijateljstva“, rekao je Rot.

Ceremoniji otvaranja je prisustvovao i ambasador Austrije u našoj zemlji Karl Miler.