Bar: Katoličkom župniku uručena zahvalnica za razvoj tolerancije

Glavni imam Miljaimi i predsjednik IZ Alković su na prijemu don Simu poželjeli srećan put na doktorske studije “sa nadom da neće zaboraviti svoje sugrađane i da će im se vratiti bogatiji novim znanjima”
195 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2017. 15:47h

Povodom odlaska župnika Župe Bar i kancelara Nadbiskupije barske don Sima Ljuljića na doktorske studije u Italiju, Islamska zajednica Bar (IZ) mu je za višegodišnju uspješnu i plodotvornu saradnju uručila zahvalnicu. Glavni imam barski Mujdin ef. Miljaimi i predsjednik IZ Ćazim Alković priredili su prijem za don Sima u Islamskom kulturnom centru i uručili mu zahvalnicu, znak priznanja za poseban doprinos u unaprjeđenju međureligijskih odnosa, te razvoju tolerancije i prijateljstva pripadnika katoličke i islamske vjerske zajednice u Baru.

"Vijest da don Simo na određeni period napušta Bar je kod svih Starobarana bez obzira na religijsku pripadnost izazvala blagu tugu, ali i radost što će mladi sveštenik steći nova znanja i iskustva koja će u Baru i Starom Baru koristiti svima kako god se oni zvali i u kojoj god se bogomolji molili. IZ Bar je zato imala posebnu čast da ugosti prijatelje- don Sima Ljuljića i Petra Pukića, župljanina Župe Bar, a na ovom lijepom druženju smo zahvalili don Simu što je od samog početka službovanja u Nadbiskupiji barskoj nastavio misiju svojih prethodnika i još intenzivnije razvijao međureligijski dijalog i dobrosusjedske odnosa. To je u IZ prepoznato, sa zadovoljstvom prihvaćeno i zajednički unaprjeđivano," istakao je za “Vijesti” Alković.

Glavni imam Miljaimi i predsjednik IZ Alković su na prijemu don Simu poželjeli srećan put na doktorske studije “sa nadom da neće zaboraviti svoje sugrađane i da će im se vratiti bogatiji novim znanjima”.

"Ovaj susret prijatelja je bio mali doprinos poznatoj barskoj toleranciji i suživotu pripadnika svih religija. Naslijeđeno bogatstvo zajedništva se mora brižljivo čuvati i nadgrađivati, a don Simo je svojom blagošću i dobrotom pravi primjer svima kako to treba raditi," zaključio je Alković.

Galerija

Bonus video: