DPNCG: Pravo javnosti da zna da li će biti postignut dogovor o izboru sudija US, poslanici da ne ponižavaju novinare

"Novinare ne možete tretirati kao držače mikrofona čije prisustvo je poželjno samo kad želite nešto da kažete", naglasali su iz Društva

7454 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija sa ranijeg događaja koji su novinari pratili ispred Vile, Foto: Biljana Matijašević/ DPNCG
Ilustracija sa ranijeg događaja koji su novinari pratili ispred Vile, Foto: Biljana Matijašević/ DPNCG

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) izrazilo je protest zbog nekorektnog odnosa poslanika Skupštine prema novinarima.

Iz Društva su reagovali nakon što su poslanici juče nakon skoro petočasovnog sastanka ostavili novinare i snimatelje više redakcija ispred vile "Gorica", a koji su čekali ishod sa njihovog sastanka.

Bježeći od mikrofona i kamera, smatraju iz DPNCG, doveli su kolege u situaciju da skoro pet sati stoje sinoć ispred vile "Gorica" po hladnoći, radeći posao u javnom interesu.

Podsjećaju da su neki poslanici dan ranije zamjerili novinarima što rade svoj posao, tvrdeći da time ometaju politički dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda.

Iz Društva traže da se poštuje pravo javnosti da zna i da se kolege tretiraju u skladu sa značajem posla koji rade.

"Pravo je javnosti da zna da li će biti postignut dogovor o izboru sudija i ko su te osobe, zašto baš one, da li iza toga stoji struka ili politika. Jer, Ustavni sud treba da štiti Ustav, a ne interese partija ili vlasti", navodi se u saopštenju koje potpisuje generalna sekretarka Društva Mila Radulović.

Poslanicima i javnim zvaničnicima su poručili da očekuju da prestanu da ponižavaju novinare i ostale medijske radnike.

"I da ih tretirate kao držače mikrofona čije prisustvo je poželjno samo kad želite nešto da kažete", naglasali su oni.

Bonus video: